Pyszny deser nie musi być niezdrowy, a zdrowy deser nie musi być niesmaczny. Mąka gryczana zamiast mąki pszennej, daktyle zamiast cukru i yay! Dostajemy nieszkodliwy i smaczny deser.
Mąka gryczana i kruszone migdały to prosta wersja domowych ciasteczek. Mąka gryczana jest często sprzedawana w zwykłych supermarketach. Mimo, że w przepisie nie ma oleju ani jajek, jest pyszny. Najważniejsze to dodać więcej przypraw i nie szczędzić daktyli.
Ciastka z przyprawami
1 filiżanka migdałów (nie tostowanych)
20-25 dat
1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
2 łyżki suszonego imbiru
1 łyżka goździków (mielone)
2 łyżki cynamonu (mielonego)
1-1,5 szklanki mąki gryczanej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Zmiel migdały na mąkę za pomocą blendera lub młynka do kawy. Następnie zmiksuj daktyle (bez pestek), olej i przyprawy w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Mąkę i sodę oczyszczoną przesiać przez sito. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, aby powstało sztywne ciasto. Jeśli przygotowujesz ciasto z wyprzedzeniem, pozostaw je w lodówce na noc lub trzy godziny. (Nie mam do tego cierpliwości).
Rozgrzać piekarnik do 150°C. Rozwałkuj ciasto wałkiem - im cieńsze, tym ciastka będą bardziej chrupiące. Wycinamy ciasto i układamy delikatnie na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Ciasto wychodzi trochę suche, więc trzeba trochę wytrwałości.
Piec przez 10-25 minut, w zależności od grubości i wielkości ciastek. Pamiętaj, aby pilnować piekarnika, aby ciastka się nie przypaliły.