Podstawą tego deseru jest znany wszystkim krem z nerkowców, który w połączeniu z innymi składnikami przypomina sernik, tylko bez grama cukru, mleka i mąki. Nerkowce zmieszane z suszonymi morelami i mlekiem kokosowym nabierają koloru i smaku pysznego crème brûlée.
Dojrzałe figi to jedne z naszych ulubionych owoców. Teraz, kiedy są w szczycie sezonu, chce się je jeść codziennie. Najłatwiej jest znaleźć dobre figi na targu, gdzie można znaleźć wszystkie rodzaje - jasne lub ciemne, małe lub duże. Można je również zastąpić dowolnym rodzajem jagód, czekoladą lub kokosem.
Ciasto z nerkowców z figami
(Dla małej formy o średnicy 15 cm)
dolna warstwa:
5-6 suszonych fig
100g orzechów włoskich
szczypta soli morskiej
Główna warstwa:
filiżanka niegotowanych nerkowców namoczonych przez 3 godziny
100 ml mleka kokosowego
1,5 łyżki syropu daktylowego (miód lub inny słodzik)
3 morele
2 łyżki soku z cytryny
+ świeże figi
Namoczyć orzechy włoskie i figi na kilka godzin. Opłucz i posiekaj je w blenderze ze szczyptą soli aż do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie umieść w naczyniu wysmarowanym olejem kokosowym lub oliwą z oliwek, aby ułatwić wyjmowanie.
Aby przygotować główną warstwę, zmiksuj namoczone nerkowce z resztą składników w blenderze. Doprowadzić do konsystencji gładkiego i gęstego kremu. Rozprowadź krem równomiernie na dolnej warstwie i umieść w zamrażarce na 3 do 4 godzin. Wstaw ciasto z nerkowców do lodówki na godzinę przed podaniem.
Świeże figi pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta.
Zaparz filiżankę herbaty i ciesz się jesienią.
* Zdjęcia i przepis: Katerina Majuta
3 więcej przepisów na placki z nerkowców:
Brownie z nerkowców
Sernik truskawkowy z nerkowców
Sernik z nerkowców z suszonymi morelami i mandarynkami