Po świętowaniu pierwszego roku życia mojego syna, byłam rozdarta w kwestii tego, co przygotować dla jego klasy niemowlęcej w szkole. Jedno wiedziałam na pewno - nie chciałam upiec partii ciasteczek lub babeczek pełnych cukru dla klasy pełnej niemowląt. Na szczęście, udało mi się wyciągnąć kilka sztuczek z mojej torby wegańskich wypieków, które pomogły mi zamienić śmieciowe składniki na zdrowsze alternatywy.
Czy wiesz, że sos jabłkowy i banany są świetnymi substytutami jajek? To prawda, tak właśnie jest. Dodają też odrobinę słodyczy, co jest ważne, jeśli całkowicie ograniczasz lub eliminujesz cukier. Po wprowadzeniu kilku innych modyfikacji udało mi się stworzyć ciasteczko, które zdało mój test... zdrowe, domowe i pyszne. Ten przepis jest niezbędny w przedszkolu!
Biorąc pod uwagę rosnącą liczbę alergii u dzieci, możesz przygotować ciasteczka bez nabiału, jajek, glutenu, orzeszków ziemnych i cukru, które naprawdę dobrze smakują. Dodatkowo, każda zapracowana mama lub tata może je upiec, od początku do końca, w mniej niż godzinę.
Ciasteczka owsiane z żurawiną
SKŁADNIKI
1 filiżanka organicznego niesłodzonego sosu jabłkowego
1 ½ szklanki bezglutenowych płatków owsianych
2 dojrzałe banany przetarte
¼ filiżanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
¼ filiżanki ekologicznej suszonej żurawiny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzać piekarnik do 350 stopni.
Połączyć sos jabłkowy, cynamon i wanilię w małej misce do mieszania.
W oddzielnej misce średniej wielkości utrzeć banany do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
Dodaj płatki owsiane, orzechy włoskie i żurawinę do puree bananowego.
Wymieszać masę jabłkową z bananową i odstawić na 10 minut.
Zwinąć w kulki i umieścić na natłuszczonej blasze do pieczenia
Spłaszcz wierzch łyżką i piecz 25-30 minut.