Pogodna, rozgrzewająca zupa krem ze słodyczą i kolorem czerwonej papryki oraz ostrością papryki chili. Smakuje jak gazpacho, ale w wersji gorącej, zimowej. Pomidory, które dziś nie mają szczególnego smaku, zastępuje się tu aromatyczną papryką. Wychodzi pysznie i pięknie!
Autor: Olya Malysheva
Pod koniec gotowania dodajemy do talerzy dwie łyżki gęstego żurku z koziego mleka. Możesz zastąpić go serem feta lub kostkami awokado. Dodaj do zupy grzanki z kiełkującej pszenicy i masz serdeczną, rozgrzewającą kolację.
Zupa krem z pieczonej papryki
(na 2-3 porcje)
4 czerwone papryki
4 ząbki czosnku
2 pałeczki selera
1 średnia marchew
2 szklanki wody
2 szczypty papryczki chilli (lub plasterek świeżego chilli)
Kromka masła lub łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka suszonej cebuli
Sól i pieprz do smaku
+
płatki czerwonej papryki
Jogurt z mleka koziego
Całe papryki i ząbki czosnku smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C. Posiekaj seler i marchew i gotuj w dwóch szklankach wody przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika paprykę i czosnek, aż będą miękkie. Usuń rdzeń i nasiona z papryki.
Umieść pieczoną paprykę i czosnek w blenderze. Dodać ugotowane marchewki i seler wraz z bulionem. Dodajemy odrobinę masła lub łyżkę oliwy, kilka szczypt chili i łyżkę suszonej cebuli. Posiekaj wszystko w blenderze, aż zupa krem będzie gładka. Doprawić solą i pieprzem.
Zupę podajemy na talerzu i dodajemy trochę jogurtu, kwaśnego mleka lub sera z koziego mleka. Udekoruj płatkami słodkiej papryki i smacznego.