Za każdym razem, gdy natrafiam w sklepie na koper włoski, zabieram ze sobą kilka sztuk. A jeśli wcześniej trafiała do sałatki lub jako dodatek do duszonych warzyw, teraz dodaję ją również do soku.
Koper włoski ma słodki i orzeźwiający smak. Należy do rodziny selerowatych, ale nie jest gorzki i ma przyjemny aromat podobny do anyżu lub kopru włoskiego.
Liście kopru włoskiego zawierają witaminy z grupy B i C, karoten, potas, wapń, magnez i inne pierwiastki śladowe. Sok z kopru włoskiego ma wysoką zdolność krwiotwórczą (co jest szczególnie przydatne przy PMS), poprawia trawienie, usuwa toksyny i nadmiar płynów z organizmu. Koper włoski od dawna zalecany jest również dla wzmocnienia wzroku. Wysoka zawartość wapnia i magnezu w soku uspokaja system nerwowy.
Podsumowując, sok z kopru włoskiego jest tak samo zdrowy jak sok z selera. Do tego jest słodsza i bardziej aromatyczna!
Lemoniada z zielonego kopru włoskiego
1 główka kopru włoskiego
2 ogórki
1 jabłko
+ opcjonalnie:
Plasterek imbiru i/lub cytryny.
Umieść składniki w sokowirówce i gotowe!