Kremowy smak mleka kokosowego, pożywna ciecierzyca, delikatna konsystencja szpinaku i aromatyczne przyprawy - uwielbiam to kokosowe curry i mogłabym je jeść codziennie! Jeśli dodasz więcej wody i mleka kokosowego, otrzymasz zupę, ale jeśli będziesz postępować zgodnie z przepisem, bardziej pożywny dodatek do dania. Najsmaczniejsze jest tu połączenie mleka kokosowego, przyprawy curry i soku z cytryny, więc nie można ich pominąć. Proces gotowania jest dość prosty i szybki, trzeba tylko wcześniej namoczyć ciecierzycę.
Aby ciecierzyca ugotowała się szybciej, zawsze namaczam ją poprzedniego dnia w wodzie pitnej. Płuczę rano, a jeśli gotuję ciecierzycę dopiero wieczorem, dodaję jeszcze trochę wody i zostawiam w temperaturze pokojowej. Czasami namaczam ciecierzycę przez dwa dni, a drugiego dnia widać już kiełki. Taka ciecierzyca gotuje się szybciej i jest łatwiejsza do strawienia.
Mieszanki przypraw curry można teraz kupić w wielu supermarketach, ale moim ulubionym jest curry z Indian Spice Shop - można je również kupić w sklepach Jagannath. To curry najbardziej przypomina tradycyjne curry, jest umiarkowanie pikantne i bardzo aromatyczne. Kilka razy użyłam kurkumy i mieszanki tandoori zamiast curry, ale lepiej znaleźć dobre curry - w połączeniu z mlekiem kokosowym odmienia wiele dań.
Kokosowe curry z ciecierzycą i szpinakiem
(na 3-4 porcje)
-
- 1 łyżka ghee lub oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki liści pietruszki, posiekane
- 1 szklanka wody
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1,5 filiżanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 garście świeżego szpinaku
- 2/3 szklanki świeżych lub mrożonych brokułów
- Sól himalajska i pieprz
- Podgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i dusimy przez około 5 minut. Dodać czosnek i curry i dusić wszystko razem przez kolejne 1-2 minuty.
- Dodać pietruszkę, wodę, ciecierzycę i brokuły. Doprowadzić do wrzenia, a następnie pozostawić na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Dodajemy mleko kokosowe, sok z cytryny oraz szpinak i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż szpinak będzie całkiem miękki. Dodaj sól i pieprz do smaku i podawaj na gorąco.
WegańskiePrzepisySałatki i dodatkiZupy