Jeśli lemoniada, to domowej roboty! Dużo i dużo limonki, aromatycznej bazylii i truskawek. Zamiast cukru, miód, stewia lub syrop topinambur. Pięć minut i orzeźwiający letni napój jest gotowy!
Autor: Olya Malysheva
Do lemoniady dodaliśmy niedawno mrożone truskawki, które można zastąpić świeżymi truskawkami, poziomkami lub innymi jagodami. Napój ten świetnie orzeźwia po spacerze w gorącym mieście. Świetnie nadaje się na piknik lub po prostu do picia w ciągu dnia. Jeśli pozostawisz go na około pół godziny w lodówce, będzie smakował jeszcze lepiej.
Lemoniada truskawkowa z bazylią
sok z 3 limonek
1 limonka, pokrojona w krążki
6-8 łodyg świeżej bazylii
2 łyżki miodu
3-4 łyżki stołowe truskawek
3,5 szklanki wody
Wyciśnij sok z 3 limonek do dzbanka. Dodaj liście i łodygi bazylii. Rozgnieć bazylię za pomocą moździerza, aby wydobyć smak i aromat truskawek. Dodać miód i wodę. Dobrze wymieszać. Na koniec dodajemy truskawki. Trzymaj lemoniadę w lodówce przez co najmniej minutę. Rozlać do szklanek i dodać więcej ulubionych jagód według uznania.