Nadszedł Dzień Liczby Pi, a co jest lepszym sposobem na świętowanie niż... ciasto! To ciasto cytrynowe składa się z pysznego, bezglutenowego ciasta i bezcukrowego lemon curd. To niskokaloryczna i niskowęglowodanowa opcja na lekki, świeży deser. Podawaj ze świeżymi truskawkami lub bezą bez cukru (przepis poniżej).
Przepis opracowany przez sweetashoney.co
Składniki
1 bezglutenowa kruszonka
Lemon curd bez cukru
1/2 szklanki soku z cytryny lub sok z około 5 małych cytryn
2 jajka
2 żółtka - białko zachowaj na bezę
1/2 szklanki oleju kokosowego
1/4 szklanki erytrytolu lub cukru z owoców mnicha
Delikatny bezowy lukier bez cukru
białko z 2 jaj
1/4 szklanki erytrytolu lub cukru z owoców mnicha
Instrukcje
Przygotować i odstawić bezglutenowe ciasto na pierogi.
Bezcukrowy Lemon Curd
W rondelku ubij razem sok z cytryny, słodzik, jajka i żółtka.
Doprowadzić do średniego ciepła i dodać olej kokosowy, ciągle mieszając, aby zapobiec gotowaniu się jajek i powstawaniu jajecznicy.
Kiedy olej kokosowy się rozpuści, zwiększ ogień do średnio-wysokiego i mieszaj, aż zgęstnieje.
Kiedy będzie gęste, zdejmij z ognia i przełóż do miski, aby ostygło w temperaturze pokojowej przez 15 minut.
Wypełnij ciasto z mąki kokosowej lemon curd. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby ciasto cytrynowe stężało.
Bezcukrowy lukier bezowy
W misce ubijaj białko jajka do momentu, aż zacznie ono osiągać odpowiednią objętość. Zwykle 30 sekund na wysokich obrotach.
Kontynuuj ubijanie na wysokich obrotach i powoli dodawaj wybrany przez siebie słodzik bez cukru.
Po 90 sekundach, beza powinna być naprawdę puszysta i potroić swoją objętość.
Odwróć miskę, aby sprawdzić, czy beza jest gotowa. Jeśli przywiera do miski, przenieś ją na wierzch ciasta z lemon curd.
Podpalić wierzch bezy lub wstawić do piekarnika na 2 minuty, aż wierzch będzie lekko brązowy.