Ten przepis jest dobrą propozycją deseru na rodzinne okazje. Bez mąki, cukru, jajek, twarogu, sera, a nawet blatu kuchennego tworzy pyszny odpowiednik sernika.
Do bułek mam stosunek obojętny, do słodyczy i pączków zimnokrwisty, ale dobremu sernikowi rzadko mogę się oprzeć. Sernik z nerkowców to świetny zamiennik domowego ciasta lub kupnego tortu. Nie zawiera żadnych tłuszczów zwierzęcych, a wszystkie składniki roślinne pozostają surowe! Zachowane są wszystkie witaminy, minerały i enzymy. Zamiast ciężkiego brzucha dostajemy więc garść orzechów, świeżych owoców i miodu.
Ser lub twaróg zastępują tu orzechy nerkowca, a kuchenkę zastępuje blender i zamrażarka. W dotyku i smaku z pewnością różni się od klasycznej wersji. Ale nawet najbardziej sceptycznie nastawieni do zdrowego odżywiania mówią: "Mmm, niezwykłe!". - i prosić o więcej.
Sernik z nerkowców
Podstawa:
2 filiżanki niegotowanych orzechów nerkowca
4-5 łyżek miodu
sok z 1 dużej cytryny
skórka z połowy cytryny
Warstwa dolna:
100g orzechów włoskich
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
szczypta soli
Górna warstwa:
pół cytryny bez skórki
2 mandarynki (lub 1 pomarańcza)
garść moreli (namoczonych)
1 banan
wiórki kokosowe
Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej godzinę.
Posiekaj orzechy włoskie w blenderze. Wsyp je na dno formy i wymieszaj z cynamonem, solą i oliwą, aby utworzyć gładką warstwę.
W blenderze ubij razem sok z jednej cytryny, miód i skórkę z połowy cytryny, która została już wyciśnięta. Następnie dodać namoczone i opłukane orzechy. Jeśli Twój blender ma trudności, dodaj tyle wody pitnej, aby uzyskać gładką, białą masę. Podstawa jest gotowa! Ostrożnie rozłożyć na warstwie orzechów włoskich. Podczas gdy przygotowujesz górną warstwę, włóż formę z dwiema warstwami do zamrażarki.
Zmiksuj w blenderze mandarynki, banana, garść moreli i połówkę cytryny. W efekcie otrzymujemy pyszny krem o smaku mango. Dodaj łyżkę soku z cytryny, aby uzyskać dodatkową kwaskowatość. Na wierzchu rozsmarować krem i posypać wiórkami kokosowymi.
Gotowy sernik włóż do zamrażarki, aby stwardniał. Zazwyczaj robię go wieczorem, wkładam na noc do zamrażalnika i wkładam do lodówki na pół godziny przed podaniem. Pokrój ostrym nożem na kawałki i delektuj się sernikiem z gorącą herbatą.