Są takie dni, kiedy trzeba zjeść ciasto za wszelką cenę. Szukając inspiracji na idealne ciasto bez rafinowanej mąki i cukru, znalazłam dwa świetne przepisy: bezjajeczną i bezglutenową szarlotkę z bloga Dom na wzgórzach oraz tarta bananowa z kremem daktylowym toffi z bloga Kuchnia Golubki. Oba przepisy znajdują się w tym poście.
Szarlotka bez jajek i bezglutenowa
(dla formy o średnicy 24 cm).
Spód do tego ciasta nie jest zrobiony z pszenicy, ale z mąki z prosa, która jest bezglutenowa i lekkostrawna. W Rosji, mąka z prosa marki Garnets jest dostępna w supermarketach i sklepach specjalistycznych. Możesz również zrobić taką mąkę samodzielnie, myjąc proso, susząc je i mieląc w młynku do kawy lub robocie kuchennym. Zrobiłam też to ciasto z mąką owsianą zamiast mąki z prosa (po prostu zmieliłam płatki owsiane na mąkę) i też wyszło super!
Podstawa:
- 2 filiżanki mąki z prosa
- 1 1/2 szklanki mączki migdałowej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 szklanki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
- 1/2 szklanki syropu klonowego lub syropu z karczochów jerozolimskich
Farsz:
- 4 jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z karczochów jerozolimskich
- 3 łyżki płatków migdałowych
Słodki sos:
- 1/2 szklanki dżemu morelowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- Rozgrzać piekarnik do 180 C.
- W blenderze lub robocie kuchennym połącz mąkę z prosa, mąkę migdałową i sól.
- Roztopić masło kokosowe na małym ogniu i wymieszać z syropem. Dodaj masło i syrop do mąki i dobrze wymieszaj za pomocą blendera lub robota kuchennego.
- Przygotowane ciasto przełożyć do formy do pieczenia o średnicy 24 cm, wyłożyć dno i utworzyć obręcz. Nakłuj spód w kilku miejscach widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
- Wyjąć podstawę z piekarnika i docisnąć ciasto widelcem, aby było jak najbardziej zwarte.
- Jabłka obrać i cienko pokroić w płatki. Umieść na wierzchu spodu ciasta. Wymieszaj sok z cytryny z syropem i polej nim jabłka. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy z powrotem do piekarnika, aż jabłka będą miękkie i lekko zarumienione.
- Wymieszaj dżem morelowy i wodę w małym rondelku na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, wymieszać i przecedzić, aby usunąć skórki moreli. Posmarować ciasto przygotowanym sosem i podawać na gorąco. Mniam!
・ ・ ・
Tarta bananowa
(Dla formy do tarty 22 cm)
Na bazę:
- 1 ½ szklanki mąki orkiszowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki schłodzonego olej kokosowy tłoczony na zimno
- 4-5 łyżek wody z lodem
Na krem daktylowy:
- 10 daktyli miękkich bez pestek
- 1/2 szklanki pasty migdałowej lub urbache
- 1 łyżka.syrop lniany lub syrop z topinamburu
- 1 łyżka. olej kokosowy tłoczony na zimno
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dla bananów:
- 6 małych bananów, przekrojone wzdłuż na pół
- 5 nasion kardamonu, obranych i rozgniecionych
- 2 łyżki. olej kokosowy tłoczony na zimno
- 1 łyżka cukru kokosowego
Na bazę:
- Umieść mąkę i sól w robocie kuchennym lub blenderze. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do mąki. Mieszaj, aż mąka będzie przypominać piasek. Dodaj 4 łyżki wody z lodem i ponownie wymieszaj. Sprawdź ciasto palcami - powinno stać się lepkie. Jeśli nie, dodaj więcej wody, po jednej łyżeczce, aż ciasto będzie lepkie.
- Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Włóż ciasto do foremki, tworząc obręcz. Nakłuj ciasto widelcem kilka razy i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Przykryć podstawę papierem pergaminowym i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Następnie ochłodzić się.
Na krem daktylowy:
- Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze lub robocie kuchennym, aż krem będzie gładki.
- Umieść krem w przygotowanej podstawie tortu.
Przygotuj banany i upiecz ciasto:
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Na szerokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać banany i kardamon. Gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu, aż będzie lekko złoty. Delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez minutę.
- Ułóż banany na wierzchu warstwy daktyli. Posypać cukrem kokosowym.
- Wstaw do piekarnika na 30-40 minut, aż ciasto będzie złote, a banany przyrumienione. Przed pokrojeniem pozostawić ciasto do ostygnięcia.
Zdjęcia i przepis: A House In The Hills. Kuchnia Golubka
3 więcej przepisów na ciasto na Salatshop:
- Szarlotka z kremem waniliowym
- Ciasto cebulowe z pomidorami i kozim serem
- Ciasto pekanowe z pekanami
VeganDessertsRecipes