Ten prosty przepis to wegańska wersja risotto bez sera, bulionu z kurczaka i śmietany. Dzięki bulionowi warzywnemu, ryżowi, grzybom i warzywom risotto jest bogate, aromatyczne i lekkie. Najczęściej w domu przyrządzamy brązowy ryż długoziarnisty lub indyjski ryż jaśminowy. W tym przepisie możesz użyć dowolnego ryżu, który lubisz. W tym poście znajduje się również uniwersalny przepis na aromatyczny bulion warzywny, który pasuje nie tylko do tego risotto, ale również do kaszy gryczanej i każdej zupy.
Najczęściej robię ryż z kremem kokosowym lub mlekiem kokosowym i curry. Bardzo chciałam dodać do tego risotto również śmietankę kokosową, ale wyszło świetnie bez niej! Jeśli wegańska wersja przepisu nie jest dla Ciebie kluczowa, do tego risotto świetnie pasuje tarty parmezan lub rozdrobniona bryndza. Możesz dodać tofu lub drożdże odżywcze do wersji wegańskiej, aby uzyskać serowy smak.
Drożdże odżywcze, popularne w przepisach wegańskich, różnią się od drożdży piekarskich i piwowarskich. Ma przyjemny serowy smak i długą listę korzyści zdrowotnych. Zawierają one białko roślinne, minerały, aminokwasy, witaminy z grupy B i są uważane za bardzo korzystne dla naszego trawienia. Często dodaje się je do dań, sosów i sałatek jako wegańską alternatywę dla sera. Drożdże odżywcze można znaleźć w specjalistycznych sklepach internetowych oraz na iHerb.
Ale nawet bez sera, tofu i drożdży odżywczych, risotto jest pyszne, gdy ugotuje się je w aromatycznym bulionie warzywnym. Jeśli nie macie jeszcze swojego ulubionego przepisu, na końcu tego wpisu dodałam przepis na prosty i pyszny rosół, który sprawdzi się do większości zup i płatków śniadaniowych. Ten rosół można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Można go również wlać do foremek na lód i używać w miarę potrzeby przez 2-3 tygodnie.
Risotto z grzybami
(na 2 porcje)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szalotka lub 1/2 posiekanej cebuli
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 100 g pieczarek, cienko pokrojonych
- 100 g ryżu do risotto
- 500 ml wywaru warzywnego
- 1/2 łyżki białego octu winnego (nie dodawać)
- 4 łyżki drożdży odżywczych (opcjonalnie)
- Świeża pietruszka do podania
- Sól i pieprz do smaku
- W dużym rondlu rozgrzać olej. Dodaj cebulę, czosnek i gotuj na średnim ogniu do miękkości.
- Dodaj grzyby i gotuj jeszcze przez około minutę.
- Wrzucić ryż i natychmiast wlać bulion i ocet. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
- Gdy ryż będzie gotowy dodajemy drożdże odżywcze (jeśli używamy), garść posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz. Kolacja gotowa!
Bulion warzywny
- 3 marchewki
- 6 pałeczek selera
- ½ cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- mały pęczek świeżej pietruszki
- 1 por, część zielona
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna pieprzu
- ½ łyżeczki pieprzu
- woda
- Cebulę i czosnek obrać i grubo posiekać.
- Marchew, seler i por grubo posiekać.
- Włóż wszystkie składniki do garnka i dodaj tyle wody, aby przykryła wszystkie warzywa. Im mniej wody, tym bogatszy będzie smak bulionu.
- Dusić na średnim ogniu przez około 1-1,5 godziny.
- Gdy rosół ostygnie, przelewamy go do słoików i przechowujemy w lodówce.