Soczewica i inne rośliny strączkowe bardzo mi pomogły, kiedy przestałam jeść produkty mięsne. Rośliny strączkowe są dostępne przez cały rok i są tak samo sycące jak ziemniaki i pasztety. Jest to świetna opcja dla tych, którzy niedawno przeszli na wegetarianizm i szukają alternatywy dla obfitego i łatwego w przygotowaniu obiadu.
Autor: Olya Malysheva
Fasola Mung, soczewica i ciecierzyca będą łatwiejsze do strawienia niż fasola biała, czerwona i inne rodzaje fasoli (zielona fasola szparagowa odnosi się do warzyw). Lepiej jest też łączyć rośliny strączkowe z warzywami i zieleniną. Gotując soczewicę lub fasolę funcho, zawsze upewniam się, że w końcowym daniu jest więcej warzyw niż roślin strączkowych.
Czerwona soczewica szybko się gotuje, więc jest świetna do zup. Kurkuma lub curry dodadzą mu więcej blasku. Zimą, oprócz świeżych pomidorów, dodaję również koncentrat pomidorowy. W sezonie można spokojnie pominąć pastę i użyć tylko dojrzałych, słodkich pomidorów.
Zupa z czerwonej soczewicy z jogurtem
(Na 3 porcje)
1 filiżanka czerwonej soczewicy
2 szklanki wody
200 ml jogurtu z koziego mleka
1 cebula
3 średnie pomidory
1 łyżka kurkumy
1 łyżka ghee lub oliwy z oliwek
Zielona cebula lub inne świeże zioła
Sól i pieprz do smaku
Soczewicę dobrze wypłukać, dodać dwie szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu.
Cebulę pokroić w kostkę i dodać do soczewicy.
Aby obrać pomidory, należy namoczyć je we wrzącej wodzie, a następnie przelać do zimnej wody. Po usunięciu skórek, posiekaj pomidory i dodaj je do garnka z soczewicą.
Kiedy soczewica się ugotuje, dodaj kurkumę i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze przez kilka minut.
Na sam koniec dodajemy jogurt, mieszamy i wyłączamy ogień. Dodajemy łyżkę oliwy, sól i pieprz do smaku.
Podawać zupę z dodatkiem świeżej zielonej cebulki, kolendry lub innych ziół.