Ciastka z dyni
Bazą tego brownie jest słodka dynia, którą opcjonalnie można zastąpić batatami. Zamiast zwykłej mąki pszennej używana jest mąka gryczana. I nie ma jajek ani mleka! To wegańska i zdrowsza wersja zimowego deseru, która jest naprawdę...
Bazą tego brownie jest słodka dynia, którą opcjonalnie można zastąpić batatami. Zamiast zwykłej mąki pszennej używana jest mąka gryczana. I nie ma jajek ani mleka! To wegańska i zdrowsza wersja zimowego deseru, która jest naprawdę...
Bazą tego brownie jest słodka dynia, którą opcjonalnie można zastąpić batatami. Zamiast zwykłej mąki pszennej używana jest mąka gryczana. I nie ma jajek ani mleka! To wegańska i zdrowsza wersja zimowego deseru, która jest naprawdę prosta do zrobienia.
Daktyle dodają brownies w tym przepisie więcej słodyczy i soczystości, ale robiłam je również bez daktyli i też jest pyszne. Jeśli nie dodajesz daktyli, być może będziesz musiała zmniejszyć ilość mąki gryczanej i dodać więcej słodkiego syropu. Można też dodać cynamon lub zrobić pikantną wersję z dodatkiem pieprzu cayenne. Eksperymentuj!
Ciastka z dyni
1. Dynię kroimy w kostkę i dusimy lub gotujemy na parze do miękkości (15-20 minut).
2. W robocie kuchennym lub blenderze zmiksuj ugotowaną dynię z daktylami do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. W misce wymieszaj mąkę gryczaną, kakao i sól. Dodać dynię, syrop i płatki kokosowe i dobrze wymieszać.
4. Układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym lub w formie do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
5. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut, aby brownies mogło stwardnieć. Wierzch posyp płatkami kokosowymi, kakao, skórką pomarańczową lub skrop miodem. Zalej herbatę i trzymaj w cieple!