Um! Nie miałam formy do ciast, więc zrobiłam ciasto wielkanocne. I wyszło świetnie! Z twarogiem, sokiem pomarańczowym i orzechami włoskimi. Na pewno będę go robić nie raz w roku na Wielkanoc.
Moja córka i siostrzenica jadły tę muffinkę z mlekiem skondensowanym, a ja z jogurtem greckim i porzeczkami. Zamrożone porzeczki dusiłam na średnim ogniu, dodałam trochę syropu topinamburowego i wymieszałam z jogurtem (często robię ten jogurt lub twaróg z jagodami dla mojej córki). Z gałką do lodów też byłoby super! ⠀
Do ciasta twarogowego z orzechami włoskimi będziesz potrzebować (forma 21×11 cm):
- 80g masła
- 60g cukru kokosowego
- 1 jajko
- 80g twarogu
- 50g soku pomarańczowego
- 100 g mąki migdałowej
- 100gr mąki kukurydzianej
- 7 g proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 100 g orzechów włoskich
Roztopić masło do temperatury pokojowej i dobrze wymieszać z cukrem kokosowym i jajkiem. Dodać twaróg (bez grudek) i sok pomarańczowy i dobrze wymieszać.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia, a następnie dodaj do głównej mieszanki. Dodać orzechy.
Wyłóż blaszkę papierem pergaminowym i przełóż do niej ciasto. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić ciasto do ostygnięcia i w pośpiechu zaprosić wszystkich do stołu ????????.
DeseryPrzepisy