Tę zupę z buraków przyrządza się w nie więcej niż 10 minut z surowych buraków i ziół, bez użycia kuchenki czy blendera.
Z jakiegoś powodu jedzenie surowych buraków jest uważane za równie dziwne jak żucie surowych ziemniaków. Niektórzy ludzie dodają buraki do soków, ale tylko gotowane buraki zazwyczaj trafiają do sałatek i dań towarzyszących. Sama nie tak dawno temu poznałam słodki smak surowego buraka. Buraki kojarzyły mi się przede wszystkim z barszczem i winegretami. Teraz lubię robić surowe sałatki z buraków i tę sałatkę ze świeżych buraków. Aby burak był bardziej miękki w sałatce, trzymam pokrojonego buraka przez około 10 minut w temperaturze pokojowej i posypuję go solą i przyprawami.
Po świeżo wyciśniętym soku z buraka mogą wystąpić nieprzyjemne reakcje oczyszczające w organizmie, a dodatkowo sam sok ma gorzki smak. Działanie całych buraków jest łagodniejsze, a smak przyjemniejszy. Ogólnie rzecz biorąc, burak jest zaskakująco przydatny. Radzi sobie z awitaminozą i anemią, pomaga przy PMS i bezsenności, usuwa toksyny i ma właściwości antynowotworowe. A co najważniejsze - jest słodki i pyszny!
Zupa buraczkowa z kefirem
(na 2 porcje)
1 średni burak
1 ogórek
1/2 pęczka szpinaku
1 liść pora (lub kilka zielonych cebulek)
świeży koperek
0,5 l kefiru
szczypta soli morskiej
Zetrzeć na tarce buraki i ogórki oraz drobno posiekać zioła. Przełożyć do salaterki lub garnka, posolić i dodać kefir. Dobrze wymieszać i odstawić na 5 do 10 minut. Na talerzach udekoruj buraki koperkiem lub inną zieleniną. Mmmm!
Dzięki Polze za pomysł!