Ten delikatny i lekki krem może śmiało zastąpić hummus. Jest pyszny jako dodatek do pieczonych warzyw, po prostu z ogórkiem pokrojonym w kółka lub z plasterkami słodkiej papryki. Możesz posmarować nim razowe pieczywo, dodać do domowych bułeczek warzywnych lub użyć jako dodatek do kanapek.
Jeśli nie masz pasty sezamowej tahini, z której również robi się hummus, możesz ją po prostu pominąć lub dodać ziarna sezamu zmielone w młynku do kawy. Można też dodać dowolne przyprawy, aby krem był ostrzejszy, lub dodać bardziej wytrawny smak - posiekane suszone pomidory lub oliwki.
Krem z pieczonego bakłażana
1 duży bakłażan
2 żarówki
1 ząbek czosnku
1 łyżka ghee lub oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta kolendry
szczypta soli
1 łyżka pasty tahini (można pominąć)
Bakłażana umyć i przekroić wzdłuż na dwie połówki. Piec na papierze pergaminowym ze skórką do góry w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut, pozostawić do ostygnięcia.
Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na ghee na złoty kolor, dodać szczyptę kolendry i smażyć jeszcze przez minutę.
Upieczone połówki bakłażana wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz ze skóry. Wymieszać z ugotowaną cebulą i czosnkiem, dodać sok z cytryny, szczyptę soli i pastę tahini. Ubijaj w blenderze, aż masa będzie miała kremową konsystencję.
Przepis i zdjęcia: Masha Akashkina