Istnieje milion przepisów na brownies i czekoladowe desery, ale w tym przypadku wśród składników nie ma jajek, mąki i masła. Zamiast cukru jest naturalny miód, a zamiast kuchenki - blender i zamrażarka.
Można by pomyśleć, że to uciążliwa mikstura. W zasadzie to raczej dla leniwych - zmiksuj go w blenderze, zamroź i gotowe!
Autor: Olya Malysheva
To brownie ma delikatne, miękkie nadzienie, podczas gdy dolna warstwa migdałowa jest twardsza i bardziej chrupiąca. Zamiast migdałów można użyć innych surowych orzechów, takich jak orzechy laskowe lub włoskie. Jako baza idealnie nadają się surowe nerkowce. Za pomocą blendera namoczone orzechy można łatwo przerobić na krem. Dodaj do tego słodkie daktyle, suszone morele i miód i masz idealny farsz!
Próbowaliśmy różnych wariantów i najbardziej smakowało nam to brownie z mrożonymi borówkami. Jagody nadają przyjemną kwaskowatość i świeżość. Robiliśmy też wersję z wyższą warstwą wierzchnią, ale lepiej smakuje, gdy warstwa wierzchnia i spodnia są prawie tej samej grubości. Zamiast jednego ciasta, można też zrobić kilka małych brownies.
Miód można zastąpić syropem klonowym, syropem topinamburowym lub syropem z agawy. Wybieraj czyste kakao w proszku, bez dodatku mleka w proszku i cukru.
Brownie z nerkowców
(Dla formy o średnicy ~20 cm)
Warstwa dolna
1 filiżanka migdałów
1 łyżka stołowa miodu
3 daty
1 łyżka kakao
szczypta soli
podstawa
1,5 szklanki (~ 270g) nieugotowanych nerkowców (namoczonych w wodzie przez co najmniej godzinę)
pół szklanki wody
10 moreli
5 terminów
2 łyżki stołowe miodu
2 łyżki kakao
sok z 1 cytryny
pół opakowania mrożonych borówek (ok. 150g).
Dla dolnej warstwy, posiekaj migdały i daktyle w blenderze. Dodać miód, kakao i szczyptę soli. Masa powinna być dość sucha i sztywna. Wyłożyć nim dno tortownicy. Aby ułatwić wyjmowanie brownies z formy, możesz umieścić warstwę folii spożywczej na dnie formy.
Aby przygotować główną warstwę, namocz nerkowce przez godzinę lub dwie. Namoczone nerkowce przepłukać wodą i zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami - wodą, morelami, daktylami, sokiem z cytryny, miodem i kakao. Krem powinien być gęsty i gładki. Aby uzyskać bardziej intensywny czekoladowy smak, można dodać jeszcze jedną łyżkę kakao. Kiedy będzie gotowy, umieść krem w tortownicy na wierzchu dolnej warstwy i pozostaw w zamrażarce na kilka godzin (ja zostawiłam na noc).
Na godzinę przed podaniem, włóż brownies z zamrażarki do lodówki. Opłucz borówki wodą i pozwól im się rozmrozić. Udekoruj brownies jagodami, ostrożnie rozetnij je ostrym nożem i podawaj z gorącą herbatą imbirową lub miętową.