Czy możesz w to uwierzyć? Przez cały ten czas mogłeś robić w domu świeżo wyciskany sok z warzyw, nie posiadając drogiej sokowirówki! I to jest proste... wystarczy blender, worek na mleko orzechowe i trochę siły roboczej. O, i owoce i warzywa, zbyt!
Oto jak zrobić sok bez sokowirówki.
Jak zrobić sok bez sokowirówki
Warzywa i owoce
Wybieraj soczyste owoce i warzywa, takie jak seler, ogórek, marchew, pomidory, cytryny, pomarańcze, jabłka i buraki. Unikaj warzyw trudniejszych do wyciśnięcia, takich jak szpinak czy jarmuż. Mieszaj i dopasowuj do swoich upodobań. Dla nowicjuszy lub tych, którzy mają wątpliwości co do spróbowania świeżego soku, zawsze bezpiecznym rozwiązaniem jest dodanie marchewki lub jabłka, aby uzyskać dodatkową słodycz i smakowitość.
Blender
Pokrój swoje warzywa (i/lub owoce) na kawałki. Upewnij się, że żadne skórki ani nasiona nie dostaną się do dzbanka. Zmiksuj! Wskazówka: Nie pozwól, aby blender pracował na tyle długo, aby podgrzać mieszankę, ponieważ może to zabić niektóre z ważnych enzymów.
Torebka z mlekiem orzechowym
Umieść torebkę z mlekiem orzechowym w dużej misce i wlej do niej zblendowaną mieszankę. Zacisnąć górną część torebki i wycisnąć. Sok zacznie spływać do miski. Delikatny materiał torebki odciąga miąższ, zatrzymując go w środku. Jeśli uważasz, że wyciskanie soku jest zbyt uciążliwe, możesz usunąć część miąższu. W ten sposób uzyskasz mniejszą ilość miąższu, którą będziesz mógł manipulować.
Resztki miąższu
Możesz zachować miąższ, zamrażając go w małych porcjach na tacce do kostek lodu. Użyj kostek później w smoothies lub veggie patty receptur dla dodatkowego uderzenia błonnika.
Przepis dla przyjemniaczków
Podzieliłam się tym szalenie prostym przepisem na sok z wieloma wątpiącymi od lat i zazwyczaj jest to zwycięzca. Robi się 1 porcję. Jest słodki, aromatyczny i pełen antyoksydantów.
1 duża marchew
½ jabłka z usuniętą pestką i rdzeniem
Przyjemność!
Sokowanie to wspaniały sposób na uzyskanie skoncentrowanej ilości niezbędnych składników odżywczych, w tym żywych enzymów, witamin i minerałów. Może również przyczynić się do zachowania zdrowego mikrobiomu (1), ponieważ błonnik, polifenole i oligosacharydy pomagają zachować równowagę w jelitach. A dzięki odpowiednim kombinacjom, świeży sok smakuje również całkiem niesamowicie. Więc mieszaj i sokuj dalej!
Jakie są Twoje ulubione kombinacje świeżych soków? Daj nam znać w sekcji komentarzy poniżej!