Słodka kukurydza, soczyste pomidory, świeże zioła i delikatne awokado, mmm! Dzięki aromatycznemu dressingowi z soku z limonki i oliwy z oliwek, sałatka idealnie nadaje się na letnie obiady z przyjaciółmi i pikniki. Kukurydza może być grillowana, pieczona lub po prostu gotowana i w każdym przypadku jest pyszna. Awokado można zastąpić w tym przepisie mozzarellą lub tofu. Sos sojowy również dobrze sprawdza się jako dressing.
Sałatka będzie świetnym dodatkiem do makaronu, ryżu lub domowej pizzy.
Sałatka z pomidorami, awokado i pieczoną kukurydzą
(na 6 porcji)
- 4 słodkie kukurydze na kolbie
- 1 ząbek czosnku, rozdrobniony
- 1 papryczka jalapeño, bez pestek i bez skórki, posiekana
- 2 limonki - skórka i sok
- ½ szklanki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
- 2 dojrzałe awokado, posiekane
- 1 filiżanka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 6 gałązek zielonej cebuli, cienko pokrojonych
- ½ szklanki posiekanych liści pietruszki
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Umieść kolby kukurydzy na grillu rozgrzanym do średniego żaru i piecz przez około 20 minut, obracając kolby co pięć minut. Można też upiec kukurydzę w piekarniku, smarując go odrobiną oleju. Piec aż do uzyskania ładnego, złotego koloru.
- Podczas gdy kukurydza się praży, wymieszaj w dużej misce czosnek, papryczki jalapeño i dużą szczyptę soli. Dodaj sok i skórkę z limonki oraz oliwę z oliwek i wymieszaj. Dodać do miski pokrojone awokado, pomidory, zieloną cebulę i pietruszkę. Dobrze wymieszać.
- Ugotowaną kukurydzę zdjąć z grilla. Gdy lekko ostygnie, ostrym nożem odetnij ziarna od kolby i przełóż do miski z sałatką. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem i podawać.
Zdjęcia i przepis: foodiecrush.com
WegańskiePrzepisySałatki i dodatki