Ten hummus jest o wiele łatwiejszy do zrobienia niż klasyczny hummus z ciecierzycy. Zamiast roślin strączkowych, bazuje na świeżej cukinii, więc ta wersja jest lżejsza i bardziej letnia. Dzięki suszonym pomidorom i aromatycznym przyprawom, smak staje się bogatszy i bardziej wciągający.
Autor: Olya Malysheva
Najbardziej lubię łączyć ten hummus ze świeżymi warzywami i ziołami, maczając w nim kółka z ogórków i pokrojoną w plasterki paprykę. Można go również stosować jako gęsty sos do sałatek, smarować nim pieczywo, dodawać do bułek lub kanapek. Możliwości jest wiele - eksperymentuj!
Użyłam suszonych pomidorów na oleju słonecznikowym i nie dodawałam do hummusu żadnego innego oleju. Jeśli używasz suszonych pomidorów bez oliwy, dodaj do składników łyżkę lub dwie oliwy z oliwek tłoczonej na zimno.
Hummus z cukinii i suszonych pomidorów
Półtorej młodej cukinii (≈ 500 g)
5 łyżek nasion sezamu (lub 3 łyżki tahini)
7 plasterków suszonych pomidorów
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki papryki
sok z 1 cytryny
2 ząbki świeżego czosnku
sól do smaku
Najpierw posiekaj nasiona sezamu w blenderze lub młynku do kawy. Pokrój cukinię w kostkę i zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Do gotowego hummusu dodaj kawałki suszonych pomidorów lub oliwek i udekoruj przyprawami i ziołami.