Do tego ciasta nie potrzebujesz jajek ani białej mąki. Warzywa są zapiekane pod przykryciem z mąką gryczaną i mąką quinoa, które są bezglutenowe i lekkostrawne. Można użyć tylko mąki gryczanej lub fasolowej.
Do nadzienia wybierz dowolne warzywa, które lubisz. Mogą to być brokuły, kalafior, marchew, dynia, zielona fasola, bataty, pieczarki, bakłażan lub słodka papryka. Im więcej różnych warzyw, tym ciekawiej i smaczniej.
Ciasto warzywne z mąką gryczaną
(na 2-3 porcje)
Do nadzienia:
200 g brokułów
200 g kalafiora
1 duża marchew
200 g dyni
1 główka cebuli
1 ząbek czosnku
gałązka tymianku
1 łyżka octu balsamicznego
łyżka ghee lub oleju kokosowego
trochę wody
Na ciasto:
100 g mąki gryczanej
100 g mąki z quinoa
1,5 łyżki ghee lub oleju kokosowego
1/2 łyżeczki soli morskiej
100-150 ml wody (lub więcej)
Najpierw przygotuj smażone warzywa. Na dużej patelni wlej łyżkę oleju i podsmaż do miękkości drobno posiekaną cebulę i czosnek wraz z gałązką tymianku. Marchew i dynię pokroić w kostkę, dodać na patelnię i zalać wodą. Dusimy przez 5-7 minut, następnie dodajemy brokuły i kalafior i dusimy jeszcze przez około 10 minut. Na koniec posolić i dodać odrobinę balsamicznego.
Do ciasta zmieszaj razem mąkę, sól i olej. Do tej mieszanki wlewać po trochu wodę i mieszać rękoma. Jeśli ciasto nie będzie się trzymać razem, dodaj trochę więcej wody. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie ani kleić się do rąk. Ciasto dość łatwo się kruszy, ponieważ te rodzaje zbóż nie zawierają glutenu. Aby zrobić "pokrywkę", rozwałkuj małą kulkę ciasta w dłoniach i rozgnieć ją na grubość 5-7 mm.
Napełnij naczynie do pieczenia mieszanką warzyw i przykryj pokrywą z ciasta. Lekko docisnąć.
Piec w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Zdjęcia i przepis: Masha Akashkina