Mleko kozie staje się coraz bardziej powszechne w naszym domu, odkąd nasza córka poznała różne produkty. W porównaniu z mlekiem krowim, mleko kozie i owcze są o wiele łatwiejsze do strawienia i rzadziej wywołują alergie. Kozie mleko dodajemy do płatków śniadaniowych naszej córki, a ostatnio robimy z nim również omlety. Moją ulubioną wersją omletu jest ten z dużą ilością szpinaku i koziego sera. Mój ulubiony przepis i świetny przepis na omlet z batatami od Heartbeet Kitchen znajduje się w tym poście.
W ogóle nie kupujemy mleka krowiego i nie używamy go w kuchni. Zastępujemy je mlekiem orzechowym, kokosowym lub kozim. Mleko migdałowe jest świetne do smoothie i deserów, mleko kokosowe świetnie nadaje się do zup kremów i warzywnych dodatków, a mleko kozie dodajemy tylko do kaszki naszej córki lub do omletu. Białko mleka krowiego, które często powoduje alergie, jest prawie nieobecne w mleku kozim i owczym. Elastyczność skrzepu kazeinowego powstającego podczas fermentacji mleka koziego jest mniejsza niż w przypadku mleka krowiego, a tempo jego tworzenia jest szybsze - co sprawia, że mleko kozie jest o wiele łatwiejsze do strawienia.
Jeśli nie chcesz dodawać mleka koziego, możesz zrobić omlet z dwoma łyżkami zwykłej wody lub bez żadnego płynu. Jest tak samo dobre!
Omlet ze szpinakiem
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mleka koziego
- 100g mrożonego szpinaku lub garść świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
- oliwa z oliwek lub ghee
- 2 łyżki stołowe sera koziego
- Sól i pieprz do smaku
- Dodaj olej na patelnię rozgrzaną na średnim ogniu. Dodaj szpinak na patelnię i duś do miękkości. Na patelnię wrzucić posiekany czosnek i wymieszać razem ze szpinakiem.
- Dwa jajka wymieszać z kozim mlekiem. Dodaj kilka szczypt soli i świeżo zmielony pieprz. Wlej jajka na patelnię i smaż, aż omlet będzie dobrze zrumieniony.
- Do gotowego omletu dodaj rozdrobniony ser, świeże zioła lub świeże pomidory.
- Jeśli chcesz zrobić omlet z pieczarkami, powtórz te same czynności, tylko zamiast szpinaku, najpierw podduś pieczarki do pożądanej miękkości.
Zdjęcie: foodiecrush.com
Omlet z batatami i tahini
- 1 średniej wielkości batat, obrać i pokroić na długie kluski za pomocą tarki lub noża
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub ghee
- 1 łyżka za'ataru lub innych przypraw
- 2-3 łyżki koziego mleka (lub wody)
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 1/2 łyżki tahini
- 2 łyżki posiekanej bazylii lub innych ziół
- Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, dodać olej, pokrojone bataty i sól. Gotować na średnim ogniu przez 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy bataty będą gotowe, zdejmij z ognia, dodaj przyprawy i odrobinę więcej soli w razie potrzeby.
- Jajka dobrze wymieszać z kozim mlekiem, ¼ łyżeczki soli i szczyptą pieprzu. Na patelni rozgrzać olej i wlać jajka. Kiedy omlet zrumieni się na brzegach, ale w środku będzie jeszcze miękki, wyłącz ogień.
- Pozostawiając omlet na patelni, ułóż bataty z jednej strony, dodaj łyżkę tahini i zawiń drugą stronę omletu. Przełożyć na talerz, dodać więcej tahini, bazylię i przyprawy.
Zdjęcia i przepis: heartbeetkitchen.com
PrzepisySałatki i dodatki