Widziałeś Kombuchę na półkach sklepów ze zdrową żywnością, może kilka razy źle ją wymówiłeś i prawdopodobnie spróbowałeś przynajmniej raz... ale co to dokładnie jest i dlaczego jest tak popularna? Kombucha (Kom-booch-uh) to sfermentowana herbata, która powstała w północno-wschodnich Chinach około 220 roku p.n.e. i była czczona za swoje właściwości zdrowotne i uzdrawiające jelita. Produkuje się ją, mieszając czarną herbatę (lub zieloną) z cukrem, a następnie fermentując tę mieszankę w musujący, pełen probiotyków napój wellness. Fermentacja, zgodnie z definicją, to chemiczny rozkład substancji przez bakterie, drożdże lub inne mikroorganizmy.
W przypadku Kombuchy fermentacja zachodzi dzięki "SCOBY" - skrótowi oznaczającemu symbiotyczną kolonię bakterii i drożdży. SCOBY jest częścią procesu warzenia i nowa warstwa SCOBY będzie rosła na powierzchni pierwotnej, użytej do rozpoczęcia warzenia. Aby przygotować pierwszą partię, należy zakupić SCOBY z renomowanego źródła. Po dodaniu do mieszanki herbaty z cukrem, SCOBY rozkłada większość cukru w mieszance. Partia jest pozostawiana do fermentacji przez 1-2 tygodnie, a następnie przenoszona do butelek, w których pozostaje przez kolejne 1-2 tygodnie, aby pobudzić karbonizację. Podczas butelkowania różne smaki są dodawane, aby stworzyć orzeźwiający, bąbelkowy, zdrowy napój. Kombucha jest popularna, ponieważ łączy w sobie korzyści zdrowotne herbaty z probiotykami i zdrowymi bakteriami!
Korzyści zdrowotne płynące z picia kombuchy
Pełna antyoksydantów, enzymów i kwasów organicznych takich jak octowy, kaprylowy i inne
Zawiera witaminy z grupy B takie jak B1, B2, B3, B5, B12
Może zmniejszyć ryzyko chorób serca
Poprawia trawienie i wspiera zdrowe jelita
Promuje detoksykację
Wzmacnia układ odpornościowy i ma właściwości antywirusowe
Przeciwutleniacze zawarte w Kombucha mogą pomóc w ochronie wątroby.
Przepis na warzenie Kombuchy
Składniki:
*Ten przepis daje 1 galon
Aktywny SCOBY
1 filiżanka organicznego cukru trzcinowego
96 oz. wody
6 torebek (12 g) czarnej lub zielonej herbaty
Garnek, słoiki typu mason, szklane naczynie fermentacyjne/słoik o pojemności 1 galona, drewniane łyżki, siatka do herbaty (jeśli używasz herbaty liściastej)
Paski termometru
Paski testowe pH
Przykrycie z organicznej bawełny
Gumowe opaski
Zioła, przyprawy, owoce lub aromat do wyboru (opcjonalnie)
Instrukcja zaparzania
Oczyść wszystkie powierzchnie, naczynia, garnki, słoiki i ręce wodą z mydłem - nie pozostawiając żadnych pozostałości. Zawsze używaj szklanych naczyń i drewnianych lub plastikowych przyborów.
Doprowadzić do wrzenia ¼ galona przefiltrowanej wody.
Podczas gdy woda się podgrzewa, przygotuj herbatę. Jeśli używasz luźnej herbaty liściastej, będziesz potrzebować siatkowej kulki do herbaty. Herbata do tego kroku powinna być prosta i niearomatyzowana. Earl Grey i inne herbaty aromatyzowane nie są zalecane.
Gdy woda zacznie wrzeć, zaparzaj sześć torebek (12 gramów) czarnej lub zielonej herbaty w gorącej wodzie przez 20 minut, często mieszając. Czynność tę należy wykonywać w naczyniu, które jest odporne na wysokie temperatury.
Wyjąć torebki z herbatą i wsypać do garnka 1 filiżankę cukru. Mieszaj przez kilka minut, aby cukier się rozpuścił.
Wlać mieszaninę do 1 galonowego, szklanego słoika fermentacyjnego.
Wypełnij słoik 8 filiżankami zimnej, przefiltrowanej wody.
Użyj termometru, aby upewnić się, że temperatura wynosi 68-84 stopni F przed dodaniem kultury SCOBY lub Kombuchy.
Kiedy temperatura będzie odpowiednia, dodaj kulturę do mieszanki.
Przykryj swój słoik fermentacyjny bawełnianą pokrywą i uszczelnij go gumką.
Umieść swoją mieszankę w ciepłym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego i z dużym przepływem powietrza (nie w zamkniętej szafce). Najlepsza temperatura dla tego procesu jest między 72 i 80 stopni F. Upewnij się, aby sprawdzić wskaźnik temperatury często i dostosować lokalizacje w razie potrzeby.
Po kilku dniach zaczniesz zauważać kremową warstwę rosnącą na wierzchu twojego naparu. To jest twoja nowa kultura! Twoja partia powinna być gotowa za około 9-14 dni, w zależności od temperatury, jakości wody i twoich preferencji smakowych. Chłodne temperatury spowalniają fermentację, podczas gdy ciepłe ją przyspieszają. Typowy okres fermentacji to około 7-10 dni.
Jeśli twoja partia jest zbyt słodka, załóż ściereczkę i pozwól jej warzyć jeszcze kilka dni. Jeśli jest zbyt cierpka, możesz dosłodzić ją podczas procesu butelkowania.
Po przygotowaniu kombuchy, czas na butelkowanie!
Butelkowanie i "Druga fermentacja"
Usuń SCOBY i umieść w szklanym lub porcelanowym pojemniku. Wlej na wierzch trochę płynu Kombucha, tyle aby przykryć SCOBY. Będzie to płyn startowy dla następnej partii i utrzyma SCOBY w świeżości.
Przelej napar do szklanej butelki o pojemności 32 uncji z szczelnie przylegającą pokrywką. Twój napar może zawierać brązowe plamy, nitki lub resztki po usunięciu SCOBY, ale jest to całkowicie w porządku! To tylko resztki z macierzystego SCOBY. Jeśli nie lubisz kleksów, możesz użyć sitka podczas przelewania Kombuchy do butelki.
Najlepiej jest zostawić centymetr lub mniej powietrza na górze butelki. To powinno pozwolić na odpowiednią ilość nagazowania.
Możesz użyć zmiażdżonych liści świeżych ziół, zmielonych lub całych przypraw, przecierów owocowych, soków warzywnych i wielu innych opcji, aby nadać smak swojemu naparowi. Dodaj poszczególne smaki bezpośrednio do butelki z Kombuchą i zakręć. Jeśli pokrywka jest metalowa, upewnij się, że umieściłeś plastikową folię pomiędzy pokrywką a Kombuchą.
Jeśli szukasz napoju gazowanego, pozwól zamkniętej butelce kontynuować fermentację w temperaturze pokojowej przez 3-7 dni. Następnie włóż mieszankę do lodówki i ciesz się nią. Jeśli nie lubisz gazowanych napojów, możesz po prostu włożyć aromatyzowaną butelkę prosto do lodówki po zabutelkowaniu. Jeśli wolisz, możesz odcedzić owoce, zioła itp.
Kilka ostrzeżeń...
Zawsze zachowaj ostrożność podczas warzenia własnej Kombuchy i uważaj na zbyt długą fermentację.
Nigdy nie dotykaj Kombuchy lub SCOBY metalem, ponieważ może to je zabić.
Uważaj na pleśń! Brązowy, czysty i kremowy to akceptowalne kolory dla twojego SCOBY. Czarna, zielona, niebieska lub biała, rozmyta pleśń i ciemne, okrągłe plamy nigdy nie powinny być obecne. Jeśli zobaczysz którąkolwiek z tych rzeczy, upewnij się, że wyrzucisz kulturę i napar.
Jeśli masz jakiekolwiek zastrzeżenia co do swojej Kombuchy, zwróć się do kogoś o pomoc. Powinieneś także sprawdzić pH swojej Kombuchy za pomocą pasków testowych, aby upewnić się, że mieści się ono w przedziale 2,5-3,5 - idealnym dla Kombuchy.
Inne wskazówki
Jeśli warzysz piwo po raz pierwszy i masz obawy przed zrobieniem własnej Kombuchy, możesz kupić zestawy, które dostarczą ci wszystkiego, czego potrzebujesz, aby uwarzyć własną Kombuchę. Są one również dostarczane z łatwymi do naśladowania instrukcjami, które sprawiają, że proces jest bardzo przyjemny!
Zaleca się, aby zacząć od małej ilości Kombuchy dziennie i stopniowo pracować na swój sposób do picia więcej. Trzymaj się około 8 uncji dziennie lub mniej, szczególnie na początku.
Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub masz problemy zdrowotne, upewnij się, że skonsultujesz się z lekarzem przed wypróbowaniem Kombuchy.
Kombucha jest przyrządzana z czarnej herbaty i cukru, który w procesie fermentacji w bardzo małych ilościach zamienia się w alkohol. Jednak uważa się, że tylko około 1% Kombuchy stanowi alkohol.