Dzięki różnorodności warzyw z lokalnych farm w Marbelli i umiejętnościom naszego super-szefa, żadna sałatka nie powtórzy się podczas naszego detoksu. Każdego dnia Vanya łączy różne składniki i wymyśla różne sosy i dressingi.
Chociaż owoce zawsze jemy oddzielnie od innych produktów (wyjątkiem są świeże zioła, które dobrze komponują się z owocami), pieczone jabłka i gruszki można dodawać do sałatek. Po upieczeniu są one bardziej neutralne i trawione wolniej niż świeże owoce. Pieczone gruszki dodają sałatce przyjemnej słodyczy i tekstury. Używajcie dojrzałych gruszek słodszej odmiany, np. gruszek Konferencja.
Sałatka z pieczonymi gruszkami
(na 2-3 porcje)
100 g rukoli
garść liści fioletowej bazylii lub młodych liści boćwiny
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
8 rzodkiewek
2 gruszki konferencyjne
1/2 łyżki oleju kokosowego lub ghee
70 g sera owczego (można zastąpić 70 g orzeszków piniowych dla wersji odchudzonej)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz
Gruszkę pokroić wzdłuż na 6 do 8 kawałków. Blachę do pieczenia smarujemy olejem kokosowym lub ghee, układamy gruszki i posypujemy solą i pieprzem. Piec w temperaturze 200°C przez 7 minut.
Rzodkiewkę pokroić w cienkie kółka, a paprykę w duże kwadraty. Wymieszaj warzywa z ziołami i mieszanką oliwy z oliwek i octu balsamicznego.
Ułóż warzywa na talerzach. Na wierzchu ułożyć upieczone gruszki. Na wierzchu pokruszyć bryndzę lub posypać orzeszkami pinii. Udekoruj sałatkę świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub kiełkami.