Kulki z orzechów i suszonych owoców to jeden z najprostszych sposobów na zapewnienie sobie i swoim bliskim prostych i smacznych przekąsek. W tym przepisie spodobało mi się połączenie daktyli i nerkowców z płatkami owsianymi oraz pomysł zrobienia polewy z oleju kokosowego. Nerkowce można zastąpić migdałami, pestkami słonecznika lub orzechami włoskimi - każda z tych opcji jest pyszna!
Aby lukier był biały, w tym przepisie użyto proszku waniliowego, który można zastąpić mąką kokosową. Jeśli nie chcesz robić lukru, możesz po prostu obtoczyć kuleczki w orzechach (jest to szczególnie smaczne, jeśli pokruszysz orzechy razem ze szczyptą soli). Kluczem do sukcesu w przypadku tych deserów są dobre daty. Najlepiej użyć naturalnych daktyli królewskich, które mają soczysty karmelowy smak. Można je kupić na większości stoisk z orzechami i suszonymi owocami oraz w wielu supermarketach.
Kulki z nerkowców w polewie kokosowej
(Na 8-12 kulek).
Podstawa:
- 2/3 filiżanki płatków owsianych
- 2/3 szklanki nerkowców namoczonych w wodzie przez 4 godziny
- 2/3 filiżanki daktyli bez pestek
- 1/8 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub zawartość 1 laski wanilii
Na polewę:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z karczochów jerozolimskich
- 1/8 łyżeczki proszku waniliowego (można również użyć mąki kokosowej)
- Aby uzyskać bazę, zmiksuj wszystkie składniki w blenderze lub robocie kuchennym do uzyskania konsystencji gęstego ciasta. Jeśli uzyskasz zbyt grube okruchy, dodaj więcej daktyli lub roztopionego oleju kokosowego. Obtoczyć w kulki i schłodzić w zamrażarce przez około 20 minut, aby stwardniały.
- Aby przygotować polewę, rozpuść masło kokosowe na małym ogniu. Wyłączyć ogień i wymieszać z syropem i proszkiem waniliowym. Bardzo szybko konsystencja stanie się jak karmel. Zanurz każdą kulkę w lukrze i włóż z powrotem do zamrażarki, aby stwardniał. Następnie powtórz czynność jeszcze kilka razy, aż polewa stanie się dość gęsta.
- Gotowe kulki można przechowywać w lodówce przez około tydzień.
Zdjęcia i przepis: thisrawsomeveganlife.com
RawVeganDessertsRecipes