Ten przepis jest jednym z moich ulubionych przez cały czas. Dorastając byłam miłośniczką słodyczy i nigdy nie mogłam się nasycić gumowymi, kruchymi słodyczami. Kiedy w końcu zdecydowałam się odstawić słodycze i skupić się na zdrowszej żywności, przeszukałam Internet w poszukiwaniu zdrowych sposobów na zdobycie cukierkowej ochoty i utrzymanie diety na właściwym torze. Chociaż konwencjonalne, markowe przekąski Fruit Roll-Up przywołują nostalgiczne wspomnienia z obiadów w szkolnej stołówce, wiedziałam, że nadmiar cukru i sztucznych aromatów tylko pogorszy mój apetyt na słodycze!
Na szczęście Alvita przygotowała łatwy do wykonania, zdrowy przepis na owocowe roladki z wykorzystaniem ich herbaty z hibiskusa! Te roladki są zabawne w wykonaniu i można je dostosować do własnych preferencji smakowych. Upiecz partię w niedzielę, aby zapewnić dzieciom (lub sobie) zapasy na lunch na cały tydzień!
Składniki
1 filiżanka wrzącej wody
2 torebki herbaty Alvita Hibiscus Tea
1 filiżanka pokrojonych brzoskwiń (mrożone są w porządku)
1 filiżanka truskawek
¼ szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Wskazówki
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Zalać wrzącą wodą torebki herbaty Alvita Hibiscus i parzyć przez 5 minut.
W blenderze zmiksować brzoskwinie i truskawki.
Wlać herbatę do rondelka, dodać cukier i podgrzewać na średnim ogniu, aż płyn odparuje w 50%.
Dodaj przecier i sok z cytryny do mieszanki herbacianej i kontynuuj gotowanie, aż mieszanka zgęstnieje, około 20-30 minut.
Rozłóż masę na blasze wyłożonej matą do pieczenia lub papierem woskowym, bardzo cienką warstwą.
Piec przez 3 do 4 godzin, aż masa przestanie być lepka.
Pozostaw do ostygnięcia na 20 minut.
Odklej zużyty papier woskowy i połóż na świeżym papierze woskowym. Pokroić na długie paski. Zwinąć w rulon do przechowywania lub jeść od razu.
Szukasz opcji z niską zawartością cukru? Zastąp cukier swoim ulubionym naturalnym słodzikiem. Daj nam znać w komentarzach, jak wyszły Ci owocowe roladki!