Te kulki to szybka i łatwa opcja na słodką przekąskę bez mąki, cukru i mleka. Składniki można zmieniać w nieskończoność, dodawać różne przyprawy i nasiona, suszone jagody czy kakao.
Autor: Olya Malysheva
Główną zasadą jest to, że orzechy i nasiona powinny być surowe, a nie smażone. Lepiej jest wybierać owoce suszone jak najbardziej naturalne, bez dodatku cukru i barwników. Kuleczki kokosowe można przechowywać w lodówce, aby lepiej zachowały swój kształt.
Kuleczki kokosowe z prażonymi sułtankami i cynamonem
(Na 12 kulek)
100g migdałów niesmażonych
100 g suszonych moreli
5 łyżek wiórków kokosowych
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 szczypty soli
Płatki kokosowe do kruszonki
W blenderze lub robocie kuchennym posiekaj najpierw migdały na kruszonkę, a następnie dodaj płatki kokosowe i ponownie zmiksuj. Posiekać morele nożem na drobno i umieścić w blenderze razem z orzechami. Dodaj cynamon, sok z cytryny i sól. Zmiksuj jeszcze raz w blenderze. Do masy dodajemy miód i mieszamy widelcem. Zwijamy w kulki i każdą posypujemy płatkami kokosowymi. Deser jest gotowy!