Uwielbiam lody przez cały rok - zarówno w upały, jak i w śniegu. Mrożone banany są najłatwiejszą i najbardziej uniwersalną opcją do robienia lodów. Obranego banana pokroić w krążki, zamrozić, zmiksować w blenderze i gotowe! Dodaj jagody, mleko migdałowe, orzechy, wanilię lub cynamon.
Autor: Olya Malysheva
Lody:
3 mrożone banany (obrane i pokrojone w krążki)
Łyżeczka soku z cytryny
Sos czekoladowy:
30g czekolady o zawartości 70% kakao
Łyżeczka miodu lub syropu naturalnego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Zmiksuj mrożonego banana i sok z cytryny w blenderze o dużej mocy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
* Nasz profesjonalny blender poradził sobie z tym bez problemu, ale mniej wydajne blendery mogą wymagać trzymania zamrożonych bananów w temperaturze pokojowej przez jakiś czas, aby się rozmroziły, a następnie zmiksowania.
Rozpuść czekoladę na małym ogniu. Zdjąć z ognia i dodać miód, sól i cynamon.
Polewamy sosem lodowym i posypujemy orzechami lub jagodami. Mmm!