Rzadko wychodzę z targu bez dużego pęczka ziół. Odświeżająca i pachnąca zieleń to najwyższa energia i piękno. Jako źródło chlorofilu, witamin, minerałów, enzymów i przeciwutleniaczy, zielenina ma również działanie chłodzące, co przydaje się w czasie upałów.
ssveta.zayceva
Zielenina dość szybko traci swoją świeżość. Ale nie możesz po prostu zaopatrzyć się w liście zieleniny i zostawić je w lodówce na później. Jedzenie zielonej sałaty trzy razy dziennie również nie jest zbyt interesujące. Najłatwiejszy, najsmaczniejszy i najzdrowszy sposób na zjedzenie garści świeżych zielenin na raz to zrobienie zielonego smoothie lub zupy.
O zielonych smoothies (lub smoothies) mówiłam już wcześniej. Mieszanka zieleniny i owoców jest lekkostrawna i zaspokaja głód, ponieważ zawiera dużo błonnika.
Oto przykładowe składniki na zielone smoothie, które możesz zmieniać w nieskończoność:
Garść świeżych ziół (np. mięta, szpinak lub pietruszka)
jagody/ sok z cytryny lub limonki/ jabłko/kiwi lub inny kwaśny owoc
słodki banan lub mango
1,5 szklanki wody
Inną opcją jest zimna zupa krem z zieleniną. Świetnie nadaje się do jedzenia wieczorem, kiedy chcemy coś lekkiego i fajnego przekąsić. To w zasadzie to samo, co zielone smoothie, tylko zmiksowane z warzywami zamiast owoców i zieleniny. Do zupy doskonale nadają się pikantne zieleniny, takie jak bazylia, rukola, kolendra, koperek i mięta. Przyprawy, korzeń imbiru lub czosnek mogą dodać zupie pikanterii.
Lubię przygotowywać tę świeżą zupę krem z młodymi cukiniami ze wsi i pachnącą bazylią. Cukinię można zastąpić kilkoma ogórkami, a w miejsce bazylii dodać świeżą miętę.
Zupa z cukinii i bazylii
(Na 2 porcje)
1 mała młoda cukinia
1/2 awokado
1 łyżka czerwonej cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka siemienia lnianego lub pestek dyni
garść zielonych liści bazylii
sok z cytryny do smaku
1,5 szklanki wody
sól, pieprz
Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze do momentu uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Na talerzu możesz dodać pokrojonego ogórka, rzodkiewkę lub po prostu udekorować awokado i odrobiną oliwy z oliwek.
Uh-oh, nie ma czasu!
Zielone smoothie jest idealne dla tych, którzy są zawsze w ruchu i w biegu. Abyś mógł rano przygotować smoothie w dwie minuty zamiast w pięć, przygotuj składniki na noc wcześniej. Umyj zioła, oddziel liście od łodyg i pozostaw do wyschnięcia. Umyj owoce i, jeśli dodajesz jabłka lub brzoskwinie, usuń pestki. Wszystkie składniki na smoothie umieść w pojemniku i przechowuj w lodówce - rano wystarczy, że włożysz je do blendera i wciśniesz przycisk. Możesz zabrać smoothie ze sobą i pić je w drodze lub w pracy.