Ten czekoladowy napój rozgrzeje Cię i doda energii. Bogaty smak i kremowa konsystencja nie zawiera ani kropli mleka krowiego ani cukru. A połączenie kakao i wanilii jest idealne na chłodniejszą jesień.
Autor: Olya Malysheva
Przepis oparty jest na mleku z orzechów laskowych, które łatwo przygotować w blenderze. Orzechy laskowe nadają przyjemny słodki smak, dlatego właśnie ten orzech został tutaj wybrany. Jeśli chcesz, możesz zastąpić je migdałami lub orzechami brazylijskimi.
Mleko czekoladowe. Gorące i wegańskie!
(na 2 porcje)
50g surowych orzechów laskowych
450 ml wody
8 daktyli (naturalnych, bezglukozowych)
3 łyżki kakao w proszku
2 szczypty soli
Nasiona wanilii 1/2 strąka
Orzechy laskowe zmiksować z wodą w blenderze, a następnie przecedzić przez sito lub gazę. Gotowe mleko przełożyć z powrotem do blendera. Dodać kakao, sól, zawartość połowy laski wanilii i daktyle bez pestek. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Przelej smoothie do małego rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. Rozlać do szklanek i cieszyć się jesienią.