"Kuskus z kalafiora i zielonego groszku", "Quinoa z serem feta" oraz "Sałatka z grillowaną papryką i suszonymi pomidorami" to część druga przepisów na pyszne i zdrowe sałatki, które z łatwością zastąpią obiad i zainspirują do ciekawych eksperymentów w kuchni. I jeszcze siedem prostych wskazówek, które pomogą Ci robić sałatki częściej i z przyjemnością.
Autor: Olya Malysheva
Te wskazówki nie zrewolucjonizują kuchni, ale pomogły mi pokochać gotowanie i pomagają mi cieszyć się każdym dniem, nie tylko procesem jedzenia, ale również gotowaniem.
1. dobra obieraczka do warzyw
. Ten nóż jest niezbędny w kuchni, w której często przygotowuje się sałatki. Zzzzzzzzzz! A ogórek jest obrany. Wham! A awokado obiera się w kilka sekund.
2. ostry nóż.
Nie można cieszyć się gotowaniem z tępym nożem, zwłaszcza sałatek, a zwłaszcza dla dużej rodziny. Ostrym nożem szybko sieka się świeże zioła, twarde marchewki i buraki. A na wymyślenie nowego dressingu lub deseru jest jeszcze czas i ochota.
3. Suszarka do ziół.
Ten prosty gadżet kuchenny pomoże Ci szybko wysuszyć zieleninę i uniknąć chlorowanej wody z kranu na Twoim talerzu.
4. Duża miska do sałatek.
Miska do sałatek powinna być na tyle duża, aby żaden ze składników nie znalazł się za burtą podczas mieszania ich ze sobą. Jeśli gotujesz na 2-3 porcje, salaterka nie powinna być zbyt duża, bo inaczej sałatka opadnie na dno. Nie chcesz też używać zbyt ciężkiej miski do sałatek. Idealna będzie więc duża, ale nie za duża i lekka miska do sałatek.
5. Duża drewniana deska.
Deska do krojenia ma prawie takie same wymagania jak miska do sałatek. Musi być na tyle duży, aby pomieścić największego ogórka, ale nie na tyle ciężki lub kłopotliwy, aby nie dało się go łatwo podnieść.
6. Widok z góry.
Nawet najzwyklejsza sałatka może stać się ozdobą stołu, jeśli wymieszamy wszystkie składniki i posypiemy ją ładnie świeżymi ziołami, oliwkami, suszonymi pomidorami, karczochami lub nasionami.
7. Brak przepisu. Sałatka nie jest przypadkiem, w którym trzeba ją przyrządzać ściśle według przepisu. Przepisy są raczej inspiracją niż ścisłym przestrzeganiem instrukcji. Lubię przeglądać kilka przepisów, a potem je zamykać i eksperymentować ze składnikami, które mam w domu.
・ ・ ・
"Kuskus z kalafiora z zielonym groszkiem i ziołami
- 1 główka kalafiora
- 2 porcje pietruszki i bazylii
- 70 g lub 1/2 filiżanki pestek dyni
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek tłoczona na zimno
- sól morska i czarny pieprz
- 200 g (2 filiżanki) mrożonego lub świeżego groszku
- 100 g (1 filiżanka sera feta)
- zioła do dekoracji
Grubo posiekaj kalafior i włóż go do robota kuchennego lub blendera i posiekaj do konsystencji kuskusu. Wrzuć kuskus z kalafiora do wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty.
Zioła drobno posiekać. Pestki dyni smażymy na patelni na złoty kolor.
Odsącz kuskus na sicie i umieść kalafior w dużej misce. Dodać zioła, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz i wymieszać do połączenia. Dodać groszek, pestki dyni i posypać serem feta. Udekoruj zieleniną lub posiekanymi warzywami. Sałatkę można podawać na ciepło lub schłodzoną.
Zdjęcie i przepis: greenkitchenstories.com
・ ・ ・
Sałatka z quinoa i serem feta
- 140 g quinoa
- 1 kostka bulionowa
- 1 ½ ząbka czosnku
- 1 mała cebula
- 150 g sera feta
- 1 cukinia
- 1 łyżka posiekanych liści pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soli morskiej lub himalajskiej
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/2 cytryny
Zagotować wodę i dodać wypłukaną quinoa oraz kostki rosołowe. Zmniejszyć ogień do minimum i mieszać po 6 minutach. Gotuj quinoa przez kolejne 6 minut, następnie zdejmij z ognia i ostudź.
Cebulę i cukinię drobno posiekać. Rozgnieść ząbki czosnku za pomocą praski do czosnku. Dodaj je i pozostałe składniki (ser feta, zioła) do ostudzonej quinoa. Doprawić sałatkę solą, czarnym pieprzem i kurkumą. Doprawić sokiem z cytryny. Zrobione!
Zdjęcie i przepis: Renskroes.com
・ ・ ・
Sałatka z grillowaną słodką papryką
- 1 czerwona papryka
- Mała garść ziaren słonecznika
- 2 małe garście szpinaku
- 1 główka (ok. 200 g) sałaty
- Mała garść kiełków lucerny
- 8 pomidorków cherry, przekrojone na pół
- 8 suszonych pomidorów
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin tłoczonej na zimno
- sól i czarny pieprz
- 50g (1/4 szklanki) miękkiego koziego sera
Rozgrzać patelnię grillową na kuchence i pokroić czerwoną paprykę w szerokie paski. Grillować paprykę z każdej strony, aż pojawią się złote paski na grillu.
Uprażyć ziarna słonecznika na małej patelni do uzyskania jasnobrązowego koloru. Umyć szpinak i sałatę. Wymieszaj te składniki z kiełkami lucerny i połówkami pomidorków koktajlowych w dużej salaterce.
W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sól i czarny pieprz, aby przygotować dressing.
Zalać dressingiem i dobrze wstrząsnąć. Na wierzch dodaj pokruszony kozi ser, nasiona i pieczoną paprykę. Sałatka jest gotowa!
Zdjęcie i przepis: Renskroes.com
★ Sałatka z marynowanego tofu i brązowego ryżu, sałatka z ziemniaków i oliwek, dynia z serem halloumi i tahini, marokańska sałatka z quinoa i pomarańczami oraz siedem prostych, ale ważnych zasad na pyszną i zdrową sałatkę - w tym poście.
Olya MalyshevaPrzepisySałatki i dodatki