To danie jest idealne na przyjęcia i spotkania towarzyskie. Ponieważ jest pełne tak wielu smaków, smakuje tak, jakbyś pracował nad nim godzinami! Ale jest na tyle proste i szybkie, że można je przygotować w każdy wieczór tygodnia.
Chipotle Chicken Tacos z czarną fasolą i salsą kukurydzianą
Ten przepis może być wykonane w ciągu kilku minut, ale ostry smak chipotle sprawia, że czujesz się jak kurczak został marynowania dni.
Dla kurczaka:
2 5oz. Boneless Skinless Udka z kurczaka
2 łyżki. Oliwa z oliwek Extra Virgin
1 łyżka świeżej kolendry (drobno posiekane)
1 Lime (skórka i sok)
1 łyżka papryki Chipotle (drobno posiekana)
Sól i czarny pieprz (do smaku)
Dla salsy z kukurydzy:
2 uszy świeżej kukurydzy (zgrillowane i odcięte od kolby)
2 łyżki czerwonej papryki
¼ c. Czarna fasola (ugotowana i odsączona)
1 łyżka świeżej kolendry (drobno posiekana)
1 limonka (pozbawiona skórki i wyciśnięta z soku)
1 łyżka szalotki (posiekana)
1 łyżka mielonego kminku
Sól i czarny pieprz (do smaku)
Dla Tacos:
6 White Corn Tortillas
3 łyżki sera Cotija (startego)
¼ filiżanki kwaśnej śmietany
Instrukcje:
Połącz oliwę z oliwek, kolendrę, limonkę i pieprz chipotle razem w misce. Dopraw udka z kurczaka solą i pieprzem i ubrać je z mieszanką chipotle. Pozostawić na 5 minut, aby mieszanka pokryła kurczaka przed gotowaniem. Na grillu lub w piekarniku rozgrzanym do 400°, piec kurczaka do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 165°.
Połączyć wszystkie składniki na salsę w misce i zachować do przygotowania taco.
Kiedy kurczak jest już ugotowany, pozwól mu odpocząć przez 2-3 minuty, a następnie pokrój go wzdłuż. Lekko podgrzać każdą tortillę przed ułożeniem tacos. Połóż najpierw kurczaka, a następnie czarną fasolę i salsę kukurydzianą, następnie ser cotija, a na koniec kwaśną śmietanę.
Wskazówka: Tortille najlepiej podgrzewać na suchej patelni, ale jeśli się spieszysz, możesz to zrobić w mikrofalówce.
Całkowity czas przygotowania/gotowania: 20 minut
Serwuje: 2
Polecane dodatki:
Guacamole i chipsy Tortilla Chips
Ryż Pilaw na parze