Uwielbiamy quinoa, ponieważ jest łatwiejsza do strawienia niż większość innych zbóż, bezglutenowa, szybka do ugotowania i dobrze wpływa na sytość. Aby quinoa stała się bardziej uroczystym i efektownym dodatkiem do dania, można nafaszerować nią różne warzywa: paprykę, dynię, cukinię, bakłażana lub pomidory. Kwaśny smak pomidorów dobrze komponuje się ze słodkim i orzechowym smakiem quinoa.
Ziarna quinoa występują w kolorze jasnobeżowym, żółtym, czerwonym, ciemnobrązowym, a nawet czarnym. W sumie istnieje około 2.000 odmian quinoa. Bez względu na to, w jakim kolorze występuje, jego smak niewiele się zmienia. Quinoa można łatwo łączyć z aromatycznymi przyprawami, ziołami, czosnkiem i cebulą. Można je również gotować w bulionie warzywnym.
☆ Wykonanie quinoa jest dość proste:
Przed gotowaniem quinoa powinna być dobrze wypłukana w zimnej wodzie.
z 1 filiżanki suszonych ziaren quinoa można przygotować 3 filiżanki
aby ugotować 1 filiżankę quinoa potrzebujesz 2 filiżanek wody
Czas gotowania: 15-20 minut
Aby kasza nie była rozgotowana, gotować przez 15 minut, następnie zdjąć z ognia i pozostawić na kolejne 5 minut pod przykryciem.
Zapiekane pomidory z quinoa
(na 2 porcje)
5-6 małych pomidorów na gałązce
1/2 szklanki quinoa
1 główka cebuli
1 łyżka oleju kokosowego lub ghee
Sól i pieprz do smaku
Ugotować quinoa.
Cebulę drobno posiekać i delikatnie podsmażyć do miękkości. Odciąć wierzchołki pomidorów i delikatnie wyskrobać miąższ za pomocą noża lub łyżki. Przełożyć miąższ do duszenia z cebulą. Doprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami do smaku.
Dodaj ugotowaną quinoa na patelnię z cebulą i miąższem pomidorowym, dobrze wymieszaj i smaż wszystko razem na średnim ogniu jeszcze przez kilka minut.
Wypełnij pomidory przygotowaną mieszanką quinoa i warzyw. Przykryj pomidory obranymi wierzchami i piecz w piekarniku w temperaturze 180-200°C przez 20-25 minut.
Sałatka ze świeżymi ziołami, pachnącą bazylią i awokado świetnie komponuje się z tym przybraniem.
* Zdjęcia i przepis: Masha Akashkina