Jogurty są przepyszne! I dobrze jest mieć świeże mleko orzechowe zamiast pasteryzowanego mleka krowiego, miód zamiast cukru i świeże owoce zamiast owoców konserwowanych dla smaku. Maszynkę do jogurtu w tym przypadku zastępuje blender - zzzh i gotowe!
Autor: Olya Malysheva
Podstawą tych "jogurtów" jest mleko orzechowe, które można łatwo zrobić z dowolnych surowych orzechów lub nasion. Szczególnie lubię świeży smak mleka migdałowego i mleka z orzechów laskowych o smaku Nutelli. Namaczam orzechy na noc w wodzie pitnej i następnego dnia rano są gotowe do przerobienia na mleko. Namoczone orzechy miksujemy w blenderze z wodą i przecedzamy przez gazę lub sito. Jeśli zmieszamy 100g orzechów (waga przed namoczeniem) i 400ml wody, otrzymamy gęstszą konsystencję - idealną do takich deserów i "milkshake'ów".
Truskawka Orzech laskowy
(na 3 porcje)
100g namoczonych orzechów laskowych
400 ml wody
10 truskawek
1 banan (ja lubię dodać mrożonego banana)
2 łyżki stołowe miodu/syropu topinamburowego, klonowego lub z agawy
szczypta soli
+ 3 truskawki
Czekolada migdałowa
(na 3 porcje)
100g namoczonych migdałów
400 ml wody
1 awokado
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
2 łyżki stołowe soku z cytryny
2 łyżki stołowe miodu/syropu topinamburowego, klonowego lub z agawy
1/2 strąka nasion wanilii
szczypta soli
+
5 orzechów migdałowych (nie namoczonych)
Łyżeczka miodu/naturalnego syropu
szczypta soli
Namoczone orzechy zmiksować w blenderze z wodą, a mleko przecedzić przez gazę lub sito. Ponownie wlej mleko do blendera i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Jogurt rozłożyć do miseczek.
Posiekaj kilka migdałów i wymieszaj ze szczyptą soli i łyżką miodu lub syropu. To pyszny dodatek i ozdoba do czekoladowego jogurtu! Jogurt truskawkowy udekorować świeżymi truskawkami. Yammi yammi!