Nie wiem jak to działa, ale mój organizm miewa okresy wielkiej miłości do jednego pokarmu. Mogę chcieć szpinaku codziennie przez miesiąc, a potem, ups, ta intensywna miłość odchodzi, to tak jakby moje ciało było pełne. A po jakimś czasie nagle wybucha nowa miłość - do brokułów, brukselki, czy jak w tym miesiącu - bakłażana. Teraz chcę jeść bakłażany przynajmniej raz dziennie - duszone, pieczone, z omletem, w sałatce, na kanapce, dodane do ryżu, kaszy gryczanej i quinoa. Wszystko w tym przepisie jest idealne - mamy tu pieczonego bakłażana, pyszny sos tahini, grzyby i ulubioną quinoa. Idealne na rodzinny obiad lub przyjacielski lunch, kiedy masz ochotę na coś gorącego i fantazyjnego.
W przepisie użyto pomidorów z puszki w ich własnym soku, ale można je zastąpić świeżymi pomidorami. Aby pomidory były delikatniejsze, można je obrać ze skórki. Namocz je przez chwilę we wrzątku, a następnie przełóż do zimnej wody.
Bakłażan z quinoa i sosem tahini
- 1 bakłażan
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, drobno posiekana (ok. 1/2 szklanki)
- 1 filiżanka posiekanych grzybów (ok. 2 filiżanki)
- 5-6 pomidorów śliwkowych, posiekanych (można użyć pomidorów z puszki w ich własnym soku)
- 1 łyżka soku pomidorowego
- 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 1/2 szklanki ugotowanej quinoa
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka posiekanych listków pietruszki (+ do dekoracji)
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- woda do sosu
- Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół i wyjąć łyżką miąższ. Ułożyć je na papierze pergaminowym i skropić łyżką oleju. Posypać solą i piec przez 20 minut.
- Podczas gdy bakłażan się piecze, na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oleju. Dodajemy cebulę i grzyby i dusimy przez około 5 minut, aż grzyby będą miękkie. Dodaj pomidory, quinoa oraz przyprawy i gotuj na średnim ogniu, aż płyn odparuje.
- Po upływie 20 minut zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180ºC. Umieść quinoa i warzywa w każdej połówce bakłażana. Piec w piekarniku przez kolejne 10 minut.
- Tuż przed podaniem wymieszaj tahini, sok z cytryny, czosnek, odrobinę wody, sól i pieprz do smaku. Powinieneś uzyskać konsystencję gęstego sosu. Polej sosem bakłażany, udekoruj pietruszką i podawaj!
Zdjęcia i przepis: simplyquinoa.com
WegańskiePrzepisySałatki i dodatki