Chcesz się rozkoszować czekoladowym smakiem bez poczucia winy? Te wegańskie brownies z solonym karmelem są bogate, puszyste, idealnie słodkie, niskosłodzone i wymagają w sumie mniej niż 10 składników. Doskonałe na przyjęcia lub do zapakowania do lunchu na przekąskę w ciągu dnia!
Składniki
1½ szklanki tahini
2 łyżki mielonego lnu + 6 łyżek wody (na jajka lniane)
½ szklanki syropu klonowego
½ szklanki sosu jabłkowego
1 łyżka wanilii
½ szklanki kakao w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ filiżanki wiórków z ciemnej czekolady
½ filiżanki orzechów włoskich
½ - ¾ filiżanki wegańskiego solonego karmelu (z przepisu wychodzi ~ 1 filiżanka)
Na sos karmelowy
¼ filiżanki lite mleko kokosowe
⅓ filiżanki syropu klonowego
½ - ¾ filiżanki tahini
½ tsp melasy, więcej lub mniej do smaku / preferencji
¼ łyżki soli morskiej, mniej lub więcej do smaku
Instrukcje
Na sos karmelowy
Dodaj mleko kokosowe, syrop klonowy i ½ szklanki tahini do małego rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu, ubijając od czasu do czasu, aż dobrze się połączy, około 3 minuty.
W tym momencie sos karmelowy będzie nadal dość płynny i mleczny. Jeśli odpowiada Ci taka konsystencja, możesz kontynuować. Jeśli nie, wlej do ¼ szklanki więcej tahini, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
Posmakuj i dostosuj ilość słodzika, jeśli to konieczne, a następnie wymieszaj z melasą, aż do połączenia.
Zdejmij z ognia, wmieszaj sól i ekstrakt waniliowy, jeśli używasz i dostosuj sól do smaku.
Przelać do słoika typu mason i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej przed przykryciem i schowaniem do lodówki.
Dla Brownie
Rozgrzać piekarnik do 350 stopni, natłuścić patelnię do brownie o wymiarach 9×9 lub wyłożyć ją papierem pergaminowym i odstawić na bok.
Połącz len z wodą w średniej misce lub w misce miksera i odstaw na 5 minut, aż powstanie żel przypominający jajko.
Dodaj tahini, syrop klonowy, sos jabłkowy i wanilię i ubijaj, aż dobrze się połączą.
Dodaj kakao w proszku, sodę oczyszczoną, wiórki czekoladowe, orzechy włoskie i/lub inne dodatki i wymieszaj drewnianą łyżką lub gumową szpatułką.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy brownie i posyp dodatkowymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi, jeśli chcesz.
Piec przez 35-40 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona do brownie wyjdzie czysta.
Podczas gdy brownie się piecze, przygotuj sos karmelowy, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
Wyjąć brownies z piekarnika i wylać lekko ostudzony sos karmelowy na jeszcze gorące brownies, upewniając się, że karmel jest równomiernie rozprowadzony za pomocą szpatułki. Alternatywnie, można pozwolić brownies lekko ostygnąć przed pokrojeniem, a następnie skropić je sosem karmelowym.
Posypać solą morską, jeśli chcesz i umieścić patelnię na drucianym stojaku na blacie lub w lodówce (aby przyspieszyć)
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem i podaniem.
Przepis Źródło: Exsloth.com