Mąka owsiana, pozyskiwana z najstarszej rośliny zbożowej na naszej planecie, jest wartościowym produktem spożywczym, z powodzeniem stosowanym w dietetyce. Mąka owsiana ma wyjątkowy, delikatny smak, a składniki zawarte w ziarnie mają właściwości zdrowotne.
O oryginalnym produkcie, który jest dziś wszechobecny, wspomina się w starożytnych manuskryptach greckich i rzymskich. Uprawiali ją starożytni Hindusi, Słowianie i Celtowie. Obecnie mąka owsiana znajduje szerokie zastosowanie w kuchni i kosmetologii.
Mąka owsiana jest
Produkt wytwarzany jest z owsa siewnego, jedynej jadalnej odmiany spośród 22 odmian tej rośliny.
Uprawiana jest na dużą skalę. Wszystkie inne dzikie gatunki są szkodliwymi chwastami, które muszą być zwalczane, aby nie zanieczyszczały pól i nie przeszkadzały w uprawie roślin użytkowych.
Uprawa ta jest uważana za podstawowy składnik produkcji rolnej w wielu krajach. Jej rozpowszechnienie w centralnych regionach Rosji i Europy wynika z jej przystosowania do chłodnych warunków klimatycznych.
Jest ceniona ze względu na walory użytkowe, niepowtarzalny smak, maksymalną pulchność i kruchość wyrobów kulinarnych z mąki owsianej. Naleśniki z mąki owsianej są generalnie produktem dietetycznym.
Jednak, aby uzyskać wysokiej jakości wypiek, należy wziąć pod uwagę szczególne właściwości surowca. Owies charakteryzuje się niedoborem glutenu, dlatego zaleca się łączenie tej mąki z innymi rodzajami, np. mąką pszenną, w stosunku 1 do 2. Mąka z siemienia lnianego może również uzupełnić brak glutenu.
Istnieją dwie odmiany płatków owsianych. Należą do nich:
mąka zwykła, stosowana do wypieku dietetycznych rodzajów pieczywa i wyrobów kulinarnych;
Płatki zbożowe, które są wytwarzane z oczyszczonych, gotowanych na parze i suszonych rozdrobnionych ziaren zbóż.
Poprzez wprowadzenie otrębów i łupin zarodkowych do produktu końcowego, płatki mają większą gęstość i zawierają więcej składników odżywczych, ale mogą być przechowywane przez krótszy okres czasu. Mąka jest wytwarzana z mielonego ziarna i w związku z tym ma mniejszą zawartość elementów bioaktywnych.
Skład i zawartość kalorii w mące owsianej
Mąka owsiana jest cennym surowcem do wypieku wyrobów kulinarnych i pieczywa, ponieważ dzięki zmieleniu ziarna w przetworzonym produkcie zostają zachowane wszystkie składniki odżywcze i użytkowe.
Jego stosowanie ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Owies jest niskotłuszczowy i posiada strukturę białkową identyczną z białkami ludzkimi.
Wartość energetyczna mąki owsianej wynosi 369 kcal/100g.
Średnia zawartość głównych składników odżywczych:
Białko zawiera od 13 do 17%;
węglowodany - 65%;
woda - do 9-12%;
tłuszcz - około 6-7%;
włókno - od 4,5 do 11%.
Produkt jest naturalnym rezerwuarem masy cennych pierwiastków w organizmie. Zawiera wszystkie substancje, które są niezbędne dla człowieka:
aminokwasy;
enzymy;
witaminy i pierwiastki śladowe;
węglowodany.
Witaminy z grupy B i PP służą do aktywacji procesów metabolicznych w organizmie i kontrolują wchłanianie składników odżywczych, jednocześnie pozytywnie wpływając na funkcjonowanie układu nerwowego.
Witaminy A, C i E regulują procesy regeneracyjne, wspomagają odporność na infekcje, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.
Minerały poprawiają przemianę materii w organizmie.
Sole fosforu wchodzą w skład białek i pomagają ustabilizować chemię krwi.
Sole wapnia stanowią podstawę budowy kości oraz biorą udział w regulacji czynności serca i mięśni.
Magnez korzystnie wpływa na układ nerwowy i wspomaga wchłanianie witamin.
Dzięki zawartości sodu i potasu reguluje przemianę materii poprzez poprawę przepuszczalności błon komórkowych.
Właściwości użytkowe mąki owsianej
Dobroczynne właściwości mąki owsianej, potwierdzone w praktyce i badaniach naukowych, wynikają z jej unikalnego składu chemicznego i niskiego indeksu glikemicznego.
Wskaźnik ten zapewnia organizmowi wystarczającą ilość energii, zapobiegając nagłym zmianom poziomu glukozy we krwi. Mąka owsiana jest uważana za doskonały środek oczyszczający dzięki dużej zawartości błonnika, który
działa jak prebiotyk;
Stabilizuje mikroflorę;
hamuje rozwój patogennej infekcji;
wpływa na trawienie;
aktywizuje przewód jelitowy;
Usuwa substancje odpadowe, toksyny i produkty odpadowe;
Usprawnia procesy metaboliczne organizmu;
wspomaga odchudzanie;
reguluje poziom cukru we krwi i szkodliwego cholesterolu.
Ze względu na zawartość cennych składników, mąka owsiana:
jest odpowiedzialna za regulację metabolizmu tłuszczów w organizmie człowieka;
wspomaga leczenie w chorobach żołądka i jelit;
Pomaga przywrócić dobre samopoczucie w przypadku napięcia nerwowego;
pomaga w powrocie do zdrowia po doznanych urazach;
Wytwarza serotoninę, hormon radości i zadowolenia.
Bogactwo witamin i minerałów sprawia, że mąka owsiana jest bardzo poszukiwanym, wartościowym produktem spożywczym.
Możliwe przeciwwskazania i szkodliwość
Rozsądne stosowanie mąki owsianej nie jest szkodliwe dla zdrowia. Ze względu na niski indeks glikemiczny uważany jest za bezpieczny dla pacjentów z rozpoznaną cukrzycą.
Powikłania żołądkowo-jelitowe mogą czasami wystąpić, jeśli przesadzisz z ilością. Zaleca się ostrożność w przypadku osób z zaburzeniami gospodarki wapniowej ze względu na zdolność produktu do zwiększonego wypłukiwania tego pierwiastka.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować z lekarzem stosowanie produktów owsianych, chociaż nie ma poważnych ograniczeń. Należy jednak wziąć pod uwagę indywidualne cechy organizmu.
Maseczki z płatków owsianych
Naturalny produkt pomagający utrzymać zdrową, miękką i świeżą skórę, stosowany w kosmetologii oraz w domowych gabinetach kosmetycznych.
Maseczki z płatków owsianych mają nieocenione właściwości. Odżywiają, oczyszczają, rozjaśniają i chronią naskórek.
W celu skutecznego oczyszczenia skóry często rozcieńcza się mączkę z niewielką ilością wody do konsystencji kwaśnej śmietany i nakłada na twarz delikatnymi okrężnymi ruchami. Po kwadransie spłukać letnią wodą. Skóra staje się miękka, elastyczna i jedwabista.
Aby rozjaśnić twarz i pozbyć się plam starczych wymieszaj mąkę owsianą z produktami mlecznymi i pozostaw na twarzy na pół godziny. Aby odżywić skórę, połącz płatki owsiane z tłustą śmietaną i pozostaw na 20 minut. Produkt może być również łączony
Z jogurtem;
z oliwą z oliwek i miodem;
z pokrojonymi owocami;
z twarogiem;
z glinką kosmetyczną.
Przepisy wideo na maseczki z płatków owsianych
Wybraliśmy kilka dobrych przepisów na maseczki z płatków owsianych. Prezentujemy je w formie wideo.
Wszystkie te receptury oparte na naturalnych produktach pomagają poprawić strukturę naskórka, dzięki czemu twarz nabiera młodzieńczego wyglądu.
Na odchudzanie
Mąka z ziaren owsa zawiera specjalne kwasy tłuszczowe, które wspomagają odchudzanie poprzez normalizację metabolizmu. Wywołują one w organizmie potrzebę wykorzystania nagromadzonych złogów.
Skuteczna dieta oparta na wykorzystaniu mąki owsianej opiera się na zasadzie normalizacji i oczyszczania jelit z toksyn i przeszkód utrudniających przyswajanie zdrowych pokarmów.
Zazwyczaj stosowanie diety owsianej jest pierwszym krokiem do pozbycia się zbędnych kilogramów. Aby wykluczyć ewentualne przeciwwskazania przy rozpoczynaniu procesu oczyszczania, należy koniecznie skonsultować się z kosmetyczką.
Podsumowując
Mąka owsiana jest jednym z wartościowych produktów dietetycznych. Jest bogaty w witaminy i minerały, które są korzystne dla zdrowia.
Wysoka zawartość błonnika pomaga unormować pracę jelit i oczyścić je ze szkodliwych produktów rozpadu oraz pozbyć się nadwagi. Mąka jest skutecznie wykorzystywana w kosmetologii do poprawy stanu skóry.