Zioła przyprawowe to rośliny o wyraźnym aromacie. Zajmują one szczególne miejsce w literaturze kulinarnej: dodaje się je do deserów, przekąsek, pierwszych i drugich dań, ostre zioła stosuje się również do herbat. Prawie wszystkie mają działanie lecznicze ze względu na obfitość estrów. Rośliny te cieszą się coraz większą popularnością ze względu na fakt, że są dostępne przez cały rok.
Wiele osób woli uprawiać przyprawy we własnych ogrodach, ponieważ większość z nich można zasadzić na grządce w Midlands. A niektórzy hodują pikantne zioła na parapecie w mieszkaniu. Rośliny te są nie tylko piękne, ale mogą być bardzo pomocne, gdy trzeba je uratować.
Nasiona różnych ziół można kupić w każdym kiosku ogrodniczym lub zamówić je z niezliczonych katalogów w sklepach internetowych po przeczytaniu komentarzy klientów. Można tu również kupić gotowe sadzonki, które można zaprezentować kulinarnym profesjonalistom.
Zioła na parapet
Zioła do herbaty mogą być uprawiane nie tylko w ogrodzie, ale także w domu, na parapecie, nawet w zimie, jeśli wziąć pod uwagę pewne niuanse i cechy. Najlepszym miejscem do tego jest kuchnia.
Wilgotny parapet jest idealny do hodowli ziół na herbatę. Mogą one uzupełnić niedobory witamin często występujące w okresie zimowym.
Peppermint
Jest to prawdopodobnie najbardziej popularne zioło wśród miłośników herbat ziołowych. Mięta pieprzowa jest ponadto bardzo mało wymagająca: rośnie dobrze na prawie każdej glebie, w pełnym słońcu lub w lekkim cieniu. Roślina ta jednak dość szybko się rozrasta, więc należy ją ograniczyć do minimum.
Herbata z miętą poprawia trawienie, łagodzi skurcze żołądka i gazy jelitowe, wzmaga apetyt. Ma przyjemny i orzeźwiający smak.
Werbena cytrynowa
Druidzi uważali go za panaceum, a później twierdzono, że ma moc odpędzania złego oka i psucia się. Delikatne liście werbeny są wykorzystywane do produkcji herbaty. Ten napój ratuje astmę, łagodzi bóle stawów, normalizuje trawienie i jest dobry dla tonizacji. Dzięki swojemu niezwykłemu zapachowi werbena jest często stosowana w perfumerii.
Lubi słońce i nie znosi mrozów, dlatego jest uprawiana jako roślina jednoroczna. Jako bylina może być uprawiana w donicach lub pojemnikach.
Melissa
Krewny mięty pieprzowej, ale o wyraźnie cytrusowym zapachu.
Melisa dobrze rośnie w pełnym słońcu, półcieniu i w suchej glebie. Części nadziemne zamierają w zimie i odrastają na wiosnę. Ponieważ jest bardzo żywotna, najlepiej sadzić ją na ogrodzonym terenie lub w dziurawym wiadrze zakopanym w ziemi. Właściwości tej rośliny są podobne do właściwości mięty pieprzowej.
Świeży rumianek
Ogólnie rzecz biorąc, rumianek jest uważany za królową ziół, ale nie każdy gatunek będzie odpowiedni. Rumianek jest ziołem, które zapewnia najwięcej korzyści. Herbata z tego zioła (lepiej brać kwiaty) uspokaja nerwy, pomaga zasnąć, jest też doskonałym środkiem antyseptycznym. Resztki mogą być spłukiwane z włosów po umyciu, aby nadać im połysk i jedwabistość.
Rumianek lubi słoneczne upały i piaszczyste gleby, wymaga regularnego podlewania.
Majeranek
Roślina ta ma charakterystyczny, ciekawy smak z podtekstem miętowym. Herbatka może być stosowana przy problemach z wątrobą, skurczach żołądka, kamicy żółciowej.
Majeranek może rosnąć zarówno w pełnym słońcu, jak i w cieniu. Wymaga luźnej, dobrze zdrenowanej gleby.
Rosemary
Herbata ta normalizuje trawienie, poprawia zdolność myślenia, działa przeciwutleniająco i chroni przed rakiem i chorobami serca.
Rozmaryn dobrze rośnie w półcienistej, lekkiej, zdrenowanej glebie.
Sage
Roślina ta zajmuje wysokie miejsce na liście ziół do herbat, ponieważ posiada wiele właściwości leczniczych, od antybakteryjnych po zwalczanie depresji i choroby Alzheimera.
Szałwia preferuje wilgotne podłoże, dlatego wymaga regularnego podlewania.
Hyssop
Ta wieloletnia krzewinka wyglądem przypomina lawendę (patrz zdjęcie) i ma wiele właściwości leczniczych. Pędy hyzopu nadają się idealnie na herbatę. Napój ten łagodzi napięcia, bóle głowy, skurcze mięśni i nadmierne pocenie się.
Roślina jest mało wymagająca, ale preferuje słońce i dobrze zdrenowaną glebę.
Tymianek .
Roślina ta jest skutecznym składnikiem herbat ziołowych zwalczających choroby górnych dróg oddechowych, przewodu pokarmowego. Liście i kwiaty są używane do przygotowania napoju.
Tymianek dobrze rośnie w pełnym słońcu i cieniu i jest mało wymagający w stosunku do gleby.
Kolendra
Ogólnie kolendrę dodaje się do potraw, ale nadaje się również do zaparzania herbaty. Miód jest używany do złagodzenia kwasowości. Herbata hamuje niestrawność i usuwa toksyny.
Kolendra rośnie szczególnie dobrze na stanowiskach słonecznych i w cieniu, jest również idealna do sadzenia w doniczkach. Jako roślina jednoroczna może być uprawiana w każdym klimacie.
Koper włoski
Ta herbata ziołowa normalizuje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega gazom i wzdęciom. Można go stosować już od niemowlęctwa, dlatego zawsze przydaje się rodzicom, którzy mają kolki niemowlęce.
Koper włoski lubi żyzne gleby, otwarte słońce lub lekki cień. Nie wymaga żadnej szczególnej pielęgnacji. Rozmnażana przez samosiew, może być uprawiana na parapecie.
Jasmine
Szczególnie ładną i delikatną rośliną jest jaśmin (patrz zdjęcie). Z jej kwiatów przyrządza się piękną herbatę. Można go zaparzać bezpośrednio z samej rośliny lub dodawać do zielonej herbaty, która pięknie łączy się z jaśminem.
Kwiat preferuje kąpiele w promieniach słońca.
Valerian
Wszyscy wiedzą, jak działa lek o nazwie waleriana. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, jeśli zetrzesz go na tarce do herbaty. Oprócz działania uspokajającego, waleriana przynosi ulgę w bezsenności i bólach głowy oraz łagodzi problemy trawienne.
Główną rzeczą, którą należy pamiętać o tej roślinie w ogrodzie jest efekt odrętwienia, jaki wywołuje na członkach rodziny kotów. Jest to prawdopodobnie jedyny problem, który może wystąpić z walerianą, w przeciwnym razie jest ona całkowicie niewymagająca.
Bazylia
Bazylia, zmieszana z imbirem i miodem, tworzy cudownie smaczny, zdrowy napój. Jest doskonałym środkiem na kaszel, astmę i przeziębienia. Napój z bazylią obniża poziom cukru we krwi, pomaga w chorobach serca i naczyń krwionośnych oraz skutecznie likwiduje nieświeży oddech.
Roślina preferuje kąpiele słoneczne. W klimacie rosyjskim jest uprawiana tylko jako roślina jednoroczna.
Echinacea .
Jako surowiec wykorzystywane są koszyczkowe kwiatostany jeżówki. Herbata ta ma działanie regenerujące, zwiększa odporność na infekcje.
Echinacea może być zbierana od 2 roku. Układa się ją lub wiesza w małych pęczkach pod wentylowanym zadaszeniem.
Czaszka baikala z łuskami.
Jako surowiec wykorzystywana jest trawa. Napój ma działanie regenerujące, doskonały tonik. Ziele jest zbierane w momencie rozpoczęcia kwitnienia.
Przegrzebki suszy się pod wentylowanymi wiatami, ułożone na papierze w jednej warstwie lub w małych pęczkach, lub w suszarni w temperaturze +35 ... +40 ° C. Suszone ziele należy rozdrobnić, odrzucając zgrubiałe części. Taki surowiec może być przechowywany do 2 lat.
Tymianek
Przyprawa ta różni się od tymianku, mimo podobieństwa nazw (różnicę w wyglądzie widać wyraźnie na zdjęciu). Tymianek ma jasny, bogaty aromat i niezwykły korzenny smak. Dobre w połączeniu z innymi przyprawami. Działa wzmacniająco na organizm.
Od wykiełkowania do ścięcia powinno upłynąć 52 dni. Chaber układa się w cienką warstwę na papierze, suszy w przewiewnym miejscu, a następnie rozdrabnia, pozbywa się szorstkich części. Przechowywać w szczelnie zamkniętych szklanych słoikach. Okres przydatności do spożycia wynosi 24 miesiące.
Kminek .
Jako surowiec wykorzystywana jest trawa. Napój ma działanie żółciopędne.
Zbierane podczas tworzenia się pąków lub na początku kwitnienia przy dobrej pogodzie. Szybko wysusza kminek. Powinien być rozłożony w 1 warstwie pod wiatami lub w suszarni w temperaturze +30 ... +35 ° C. Przyprawa może być przechowywana przez 3 lata.
Herbata Ivan .
Stosuje się młode liście z wierzchu, jak również górne części łodyg o cierpkim smaku. Napój z ziela wierzby łagodzi i zmniejsza stany zapalne.
Zbiera się ją, gdy kwitnienie dopiero się zaczyna. Ziele jest miażdżone, zwijane w rurki i pozostawiane do fermentacji. Suszyć w zacienionym, przewiewnym miejscu lub w suszarkach w temperaturze +40 ... +45 ° C.
Ruta aromatyczna
Świeżo wysuszone liście do zaparzania herbaty mają aromatyczny zapach i niezwykły smak z nutą goryczy.
Ruta powinna być stosowana ostrożnie - wystarczy niewielka ilość. Powinno to trwać dwa miesiące od kiedy rośnie do kiedy będzie przycinany.
Ortosyfon pręcikowy
Ziele jest wykorzystywane jako surowiec. Charakteryzuje się silnym działaniem moczopędnym, stosowany jest w chorobach nerek, pęcherzyka żółciowego i pęcherza moczowego.
Ortosiphon należy zbierać wielokrotnie w ciągu sezonu wegetacyjnego, począwszy od ostatniej dekady lipca. Suszyć krótko w suszarkach w temperaturze +30 ... +35 ° C. Przechowuje się do 2 lat.
Amoricum medicinalis.
Herbatę przygotowuje się z korzeni, zioła o wyraźnej nucie selera. Napój ma działanie regenerujące dla organizmu.
Korzenie powinny być wykopane jesienią, umyte, a następnie wysłane do wysuszenia. Zieleninę należy przyciąć po miesiącu odrastania. Suszyć w 1 warstwie na kartce papieru lub powiesić w pęczkach w przewiewnym miejscu, bez dostępu światła słonecznego.
Glinka anyżowa
Przyprawa ma delikatny, ale intensywny aromat z nutami kopru włoskiego, anyżu i karmelu. Napój ten ma właściwości hipotensyjne i zwiększa ogólne napięcie organizmu.
Zbiera się ją w okresie pączkowania. Od pędu do cięcia powinno minąć 65 dni. Rozłożyć w jednej warstwie na kartce papieru lub powiesić w pęczkach w przewiewnym miejscu z dala od słońca.
Lawenda o wąskich liściach
Jako surowiec wykorzystywany jest kwiatostan. Napój ten wzmacnia układ odpornościowy, tonizuje i poprawia nastrój. Subtelny zapach przywołuje wspomnienia lata.
Łodygi kwiatowe należy ścinać przed rozkwitnięciem kwiatów. Suszyć w 1 warstwie, rozłożone na papierze lub zawieszone w pęczkach w przewiewnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
meadowsweet
Herbatę parzy się z kwiatów, ziół. Wzmacnia naczynia krwionośne, tonizuje, łagodzi zmęczenie, działa żółciopędnie i moczopędnie.
Zbiera się ją podczas tworzenia się pąków i kwitnienia. Łąkę należy układać w 1 warstwie w przewiewnym miejscu pod markizami, szybko wysycha. Przechowywane w szczelnym pojemniku przez 12 miesięcy.
Ostrokrzew paragwajski
Ciekawa nazwa pochodzi od olejku eterycznego zawartego w tej roślinie, który nadaje jej silny zapach przyciągający koty. Herbatę przygotowuje się ze świeżych lub suszonych liści, które mają silny cytrynowy aromat z nutami geranium i mięty oraz niezwykły palony smak. Napój ten ma działanie regenerujące. Bawełna jest doskonała w połączeniu z innymi przyprawami.
Okres od wypuszczenia pędów do cięcia wynosi 2 miesiące.
Cattleya scepterensis
Jako surowca używa się całych pąków kwiatowych. Ma miodowy aromat i słodkawy smak. Zbiera się ją przy dobrej pogodzie.
Suszyć pod markizami lub w przewiewnym pomieszczeniu. Suszona dziewanna ma okres przydatności do spożycia do 3 lat.
Ziele dziurawca
Ziele ma przyjemny balsamiczny zapach i specyficzny smak z nutą goryczy. Napój ma działanie przeciwzapalne, moczopędne. Najlepsze połączenie dziurawiec tworzy z oregano.
Zbiór przeprowadza się w okresie kwitnienia, odcinając wierzchołki pędów na wysokości 0,25-0,3 m. W celu wysuszenia należy umieścić dziurawiec na strychu, w wentylowanym pomieszczeniu, pod zadaszeniem, gdzie nie dociera słońce lub w suszarni w temperaturze +35 ... +40 ° C. Następnie oddziel i wyrzuć grube części.
Oregano
Jako surowca użyto liści, ziół, które mają delikatny kwiatowy zapach z nutami karmelu. Napój ten wzmacnia system odpornościowy i działa kojąco. Nie może być stosowany w czasie ciąży.
Od momentu odrostu do przycięcia powinno minąć 55 dni. Oregano zbiera się w momencie rozpoczęcia masowego kwitnienia. Wierzchołki ścinamy na wysokości 0,2-0,3 m od ziemi, suszymy w 1 warstwie na zewnątrz w miejscu zacienionym, w pomieszczeniu wentylowanym lub pod markizą. Najważniejsze nie jest w suszarce, jak +40 ° C usuwa olejek eteryczny i zapach. Okres przydatności do spożycia wynosi 24 miesiące.
Elecampan wysoki
Korzenie, kłącza są wykorzystywane do produkcji napoju. Ma działanie tonizujące, pomaga przy zapaleniu wątroby, hemoroidach, zapaleniu okrężnicy, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, wrzodach.
Zbiór w 2 roku uprawy, wiosną lub jesienią. Trzeba umyć korzenie elekampanii, pokroić w plastry 0,1-0,2 m, a następnie w kilku podłużnych kawałkach. Najpierw przeprowadzono suszenie na wolnym powietrzu przez 3 dni, a następnie suszono w suszarce w temperaturze +40 ° C. Koniec suszenia jest określany na podstawie kruchości korzeni. Może być przechowywany przez 36 miesięcy. Jeśli surowiec zostanie prawidłowo wysuszony, będzie miał przyjemny zapach i gorzki smak.
Bergenia grubolistna
Do produkcji herbaty używa się suszonych i świeżych liści. Napój ma właściwości tonizujące i pobudzające przemianę materii.
Wczesną wiosną należy zebrać liście, które były na bananowcu przez co najmniej 3 lata, przetrwały zimę, sczerniały i zbrązowiały. W czasie zbiorów należy pozostawić 3-5 liści, aby roślina mogła się zregenerować.
Sfermentowane liście należy ułożyć cienką warstwą na papierze i pozostawić do wyschnięcia w przewiewnym miejscu, np. pod dachem. Napój ze starych liści zalecany jest w profilaktyce chorób przewodu pokarmowego, chorób dróg moczowych, tarczycy, bólów zębów.
Karczochy kłujące.
Jako surowce wykorzystano świeże i suche liście. Napój wzmaga wydzielanie żółci.
Fermentacja jest ważna przy produkcji herbaty - dzięki niej napój będzie bardziej aromatyczny.
Kombinacje ziół do herbaty
Niektóre z najlepszych kombinacji ziół do herbaty obejmują następujące:
W równych ilościach przyjmuje się dziurawiec, kwiaty lipy, liście mięty, owoce lub kwiaty głogu, kocimiętkę lub melisę. Herbata ma działanie uspokajające.
Do sporządzenia napoju używa się tymianku, kwiatu lipy (po 1 części) i owocu czarnego bzu (2 części). Ma przyjemny, pełny smak i zmniejsza bóle pleców i nerwobóle.
Herbatę sporządza się z mieszanki liści jeżyny, pokrzywy, maliny, truskawki i skórki jabłka (w równych proporcjach). Napój ten jest bogaty w witaminy i wspomaga trawienie.
Równe proporcje czarnej porzeczki, dzikiej róży, jesionu górskiego, liścia pokrzywy. Napój witaminowy pomaga przy zapaleniu stawów, bólach reumatycznych i podagrze.
Wymieszać w równych proporcjach owoc czarnej porzeczki, owoc dzikiej róży, suszony korzeń marchwi, liść pokrzywy. Jest to prawdziwa skarbnica witamin i innych pożytecznych substancji.
Do tego napoju potrzebne będą 3 części liści badanum, 1 część ziela oregano, liście malin, czarna porzeczka. Ma działanie odbudowujące.
Potrzebne są liście mięty, tymianku, rumianku - w równych ilościach. Napój ma bogaty smak, poprawia trawienie, likwiduje wzdęcia, uspokaja.
W równych częściach przyjmuje się kwiaty rumianku, ziele tymianku, krwawnik, kocimiętkę lub liście melisy. Herbata aromatyczna poprawia ogólne napięcie organizmu i wzmacnia odporność.
Warzony jest z liści jeżyny, maliny, czarnej porzeczki i białej akacji (w równych proporcjach). Daje wyjątkowo smaczną herbatę, reguluje przemianę materii, oczyszcza krew.
Będziesz potrzebować po 1 części liści bergenii, rumianku, tymianku, po 2 części liści dziurawca, mięty i szałwii. Napój ten pomaga przy wrzodach i zapaleniu żołądka.
Tajemnice ziół
Zioła na herbatę zbiera się w pogodny dzień, po wyschnięciu porannej rosy. Jeśli zioło jest delikatne, liście należy ostrożnie oddzielić od łodyg i ułożyć na stelażu pokrytym gazą lub tekturą. Rośliny o silnych łodygach należy powiązać w luźne pęczki i powiesić w ciemnym, przewiewnym miejscu.
Liście truskawek, jeżyn, malin i poziomek poddaje się fermentacji, miażdżąc je aż do uzyskania soku i pozostawiając w ciepłym miejscu, aż ściemnieją. Są one suszone przez delikatne ogrzewanie.
Dziurawiec może być stosowany tylko jako napój, ponieważ w stanie świeżym jest bez smaku i aromatu.
A teraz zasady zbierania przypraw:
Aby wykorzystać nadziemne części roślin jako przyprawy, zbiera się je, gdy są w pełni rozwinięte. Zbiory takie odbywają się zazwyczaj w okresie letnim.
Surowiec powinien być zbierany przy dobrej pogodzie w ciągu dnia lub bliżej wieczora, aby nie było rosy. Roślin ogrodowych nie trzeba podlewać przed zbiorami - lepiej zrobić to po nich. Dzięki temu nowe liście będą lepiej rosły, a kwiatostany szybciej się formowały.
Jeśli surowiec jest dobrze wysuszony, będzie się łatwo kruszył przy najmniejszym dotknięciu. Ma ładny zielony lub inny naturalny kolor, bez żadnych uszkodzeń lub skaz.
Jeśli rodzina jest mała, nie ma sensu przygotowywać dużej ilości surowca na zimę, ponieważ w tej formie rośliny olejków eterycznych przechowywane są nie dłużej niż 12 miesięcy.
Przechowywanie
Zioła przyprawowe można przechowywać w słoikach z ciemnego szkła z gumowymi lub silikonowymi uszczelkami na pokrywkach lub w papierowych torebkach z dala od źródeł ciepła. Jeśli przyprawy zostały zamrożone, nie wolno ich ponownie zamrażać. Kiszone zioła powinny być przechowywane w lodówce. W tych warunkach będą dobrze przechowywane przez rok.
Zioła na herbatę w ogrodzie: lista + zdjęcia z nazwami
Lista ziół na herbatę, uprawianych w ogrodzie, wygląda następująco:
mięta
werbena cytrynowa
melisa
rumianek
majeranek
rozmaryn
szałwia
hyzop
tymianek
kolendra
koper włoski
jaśmin
waleriana
bazylia
echinacea
baikal skullcap
cząber
kminek
herbata wierzbowa
ziele angielskie ruta
ortosyfon pręcikowy
amarant
anyż
lawenda
meadowsweet
kocimiętka
dziewanna zwisająca
Ziele dziurawca
oregano zwyczajne
elekampan
malwa
karczochy
O ziołach można mówić wiele - tak naprawdę temat jest niewyczerpany. Należy pamiętać, że ponieważ zioła z tej listy mają również działanie lecznicze, przed ich uprawą w ogrodzie lub na parapecie, a następnie użyciem, należy skonsultować się ze specjalistą.