Słońce, bujna zieleń, opalone stopy, wypady za miasto, gdzie nocą niebo usiane jest gwiazdami, posiłki na świeżym powietrzu i spacery do rana. Pływanie w słonym morzu, chodzenie boso po trawie, zbieranie jagód, taniec, jazda na rowerze i marzenia, że zima w tym roku nie nadejdzie. Lato to moje ulubione trzy miesiące, dające mi zastrzyk słońca, witaminy D i kolekcję wspomnień, która przetrwa cały rok.
Autor: Olya Malysheva
Jeszcze w liceum, słuchając opowieści o globalnym ociepleniu, miałam nadzieję, że oto nadejdzie taki styczeń, kiedy zamiast puchowych kurtek i płaszczy będzie można wyjść z domu w szortach i T-shircie. I że sezon na arbuzy trwałby 365 dni w roku. Od momentu, gdy w Moskwie pojawiają się dojrzałe arbuzy, aż do końca zbiorów, mój dzień rzadko mija bez tej słodkiej jagody. 90% wody i 100% przyjemności. Miąższ arbuza jest chłodzący, gaszący pragnienie i uważany za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Arbuz zawiera zdrowe karotenoidy, alkalizuje organizm i świetnie nadaje się do sytości. A regularne zakupy arbuza są również dobre dla wzmocnienia mięśni ramion.
Po arbuzie, moją ulubioną jagodą jest słodka, pachnąca truskawka. Holenderskie truskawki, które są sprzedawane przez cały rok, w porównaniu z jagodami sezonowymi przypominają plastik. Najsmaczniejsze truskawki to te świeżo zerwane z ogrodu. Nawet nie zauważając tego, możesz zjeść całą sałatkę. Poza walorami smakowymi, jagody te są również dobre ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i wysoką zawartość kwasu foliowego.
Zanim jednak przejdę do arbuza czy truskawek, każdy letni dzień zaczynam od szklanki świeżo wyciśniętego soku warzywnego lub zielonego smoothie. W lecie zawsze dodaję do nich jak najwięcej zieleniny. Ciemnozielone liście młodego selera i pietruszki trafiają do soku, soczysty szpinak do smoothie. Pachnącą bazylię i estragon można dodać do lemoniady, a resztę różnorodnych ziół do sałatek, zup i dań towarzyszących. Chlorofil, silne właściwości alkalizujące i oczyszczające oraz działanie orzeźwiające - nie znam lepszego dodatku do każdej diety niż świeże zioła.
3 przepisy z kukurydzą:
Zupa krem z marchewki z kukurydzą
Zupa krem z groszku i kukurydzy z miętą
Kukurydza zapiekana z serem feta
Jeśli pominąć soczyste dojrzałe brzoskwinie, świeże figi i czereśnie, lato zawsze pamięta się o słodkiej kukurydzy. Młoda, niedawno zebrana kukurydza, której ziarna są jeszcze miękkie i soczyste, jest smaczna na surowo. Lubię odcinać surowe jądra od kolby i dodawać je do letnich sałatek i zup. Słodkie, świeże ziarna dobrze komponują się ze świeżymi warzywami, quinoa i proso. Kukurydza różni się od wielu warzyw tym, że nigdy nie gromadzi szkodliwych substancji chemicznych podczas uprawy i nawożenia - podobnie jak gryka jest jednym z najbardziej przyjaznych dla środowiska produktów. Kukurydza jest również bogata w pektyny, więc jej dodatek do diety ma lepszy wpływ na nasze funkcje trawienne.
I żadne zamorskie mango i papaja nie zastąpią mi świeżych ogórków. Młode, chrupiące ogórki to moje ulubione letnie warzywa i jestem gotowa jeść je każdego dnia. Choć wiele osób uważa, że ogórki to "jedna woda", to z każdym kęsem ta "woda" sprawia, że stajemy się lepsi. Dodając ogórki do naszej diety, poprawiamy trawienie i pracę układu krążenia oraz uzupełniamy potas, magnez, krzem i inne mikroelementy. Świeżo wyciśnięty sok z ogórka jest zalecany dla zdrowych paznokci, włosów i zębów. Sałatki z ogórkiem, smoothie i zimne zupy również świetnie gaszą pragnienie i orzeźwiają w gorący letni dzień.
・ ・ ・
Przepis na jedno z moich ulubionych zielonych smoothie ogórkowych - przypomina raczej orzeźwiającą lemoniadę i jest idealne na lato:
2 szklanki wody
3 średnie ogórki
pęczek świeżego szpinaku
sok z 1/2 cytryny
łyżka miodu
Ogórki obrać ze skórki, włożyć do blendera razem z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładką masę. Zmiksowane i zmiksowane, gotowe na orzeźwiające zielone smoothie!
* Kolumna dla Yoga Journal