Ryż jest jednym z najbardziej popularnych produktów spożywczych na całym świecie i istnieje wiele sposobów, aby cieszyć się tym wspaniałym ziarnem. Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania ryżu obejmują dostarczanie szybkiej i natychmiastowej energii, dobre wypróżnianie, stabilizację poziomu cukru we krwi oraz zapewnienie niezbędnego źródła witamin. Ryż jest najprawdopodobniej najczęściej spożywanym podstawowym pożywieniem na całym świecie i słynie nie tylko z tradycyjnych potraw, ale także z wielu innych produktów. Oto lista 5 zdrowych sposobów na delektowanie się ryżem.
1. Ciastka ryżowe
Doskonała zdrowa przekąska, ciastka ryżowe są zwykle wykonane z brązowego ryżu, o wysokiej zawartości pełnych ziaren, które zapewniają dobre ilości błonnika, węglowodanów i fitochemikaliów. Ciastka ryżowe są powszechnie stosowane w kilku diet odchudzających, ponieważ są one o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii.
2. Chipsy ryżowe
Kolejny świetny wybór na zdrowy kęs, chipsy ryżowe są niższe w tłuszczu niż konwencjonalne chipsy wykonane z ziemniaków lub kukurydzy. Chipsy ryżowe są zazwyczaj o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, nie zawierają cholesterolu i cukru, tworząc zdrową alternatywę dla szybkiej przekąski.
3. Mleko ryżowe
Mleko ryżowe to smaczna niskotłuszczowa alternatywa dla wegan i wegetarian, którzy są uczuleni na soję. Ten produkt bez laktozy zawiera wiele składników odżywczych, w tym wysoki poziom niacyny, witaminy B-6, żelaza, miedzi i magnezu.
4. Makaron ryżowy
Pyszny i łatwy w przygotowaniu, makaron ryżowy to wybór o niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów. Porcja 2 uncji makaronu ryżowego zawiera tylko 0,3 grama tłuszczu. Jako naturalnie niskotłuszczowy węglowodan, makaron ryżowy może stanowić sycącą podstawę posiłku bez obaw o dużą ilość tłuszczu.
5. Białko ryżowe
Gorąca pozycja w ostatnich latach, białko z brązowego ryżu oferuje wiele korzyści dla zdrowia i kondycji. Doskonałym źródłem składników odżywczych białka dla wegetarian, brązowy ryż jest uważany za hipoalergiczny, może również stanowić doskonały wybór dla osób z alergią na nabiał, soję lub gluten.