Każda z tych przypraw może być włączona do Twojej diety przez 365 dni w roku. A każda z nich poprawi trawienie, pobudzi procesy detoksykacyjne w organizmie, zapewni Ci czujność i wzmocni odporność. I prawdopodobnie masz już je wszystkie w domu.
Autor: Olya Malysheva
1. Curcuma
Kurkuma jest składnikiem, który nadaje curry pomarańczowy kolor. Jednak jego smak i aromat są dość neutralne. Kurkuma jest jednym z najbardziej przystępnych cenowo superfoods. Ma silne działanie przeciwzapalne, jest naturalnym antybiotykiem. Tylko w przeciwieństwie do drogeryjnych antybiotyków, kurkuma poprawia trawienie i pomaga przywrócić zdrową mikroflorę jelitową. Kurkuma jest dobra do oczyszczania wątroby i krwi, obniża cholesterol i zmniejsza ochotę na słodycze i tłuste jedzenie. Kurkumina zawarta w tej przyprawie jest silnym przeciwutleniaczem i ma właściwości antynowotworowe.
Lubię dodawać kurkumę do prawie wszystkich gorących potraw. Kurkumą można posypać pieczone warzywa, dodać ją do zupy, kaszy gryczanej, ryżu czy quinoa. Kurkumę można również dodawać do świeżo wyciśniętych soków i smoothie. Na 365 detox, robimy immunologiczny zastrzyk z kurkumy, mieszając kurkumę z sokiem pomarańczowym, imbirem i cytryną.
☆ Zaleca się łączenie kurkumy z pieprzem lub imbirem, co znacznie zwiększa jej przyswajalność i skuteczność. Nie należy spożywać więcej niż jedną łyżeczkę kurkumy dziennie, ponieważ duże ilości mogą wywołać skutki uboczne.
2. imbir
Uwielbiam imbir za jego pikantność, orzeźwiające działanie i potężny wpływ na nasz organizm. Jest przydatny zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. W Ajurwedzie imbir jest zalecany wszędzie tam, gdzie w organizmie gromadzą się toksyny i występują problemy trawienne. Imbir działa również wzmacniająco i tonizująco, poprawiając naszą odporność i chroniąc nas przed przeziębieniami.
Lubię dodawać świeży imbir do mojego porannego świeżego soku. Sok z imbiru szczególnie dobrze łączy się ze słodkimi sokami z buraków, jabłek i marchwi. Świeży imbir świetnie komponuje się również ze słodkim mlekiem kokosowym, które lubię dodawać do zup warzywnych. Suszony imbir najczęściej dodaję do deserów orzechowych i z suszonych owoców, a także do gorącej herbaty.
Najlepszym lekarstwem po obfitym posiłku jest gorący napój imbirowy, który można przyrządzić z soku imbirowego lub z suszonej przyprawy. 10-15 g rozdrobnionego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego imbiru zalać szklanką wrzącej wody i pozostawić do zaparzenia na około 10 minut. Następnie można dodać miód i sok z cytryny do smaku. Możesz również dodać do tego napoju kurkumę lub czarny pieprz, który jest dobry do stymulowania trawienia.
3. pieprz czarny
Pieprz czarny mielony dodaję do prawie wszystkich zup, sałatek i dań towarzyszących. Zwłaszcza jeśli wśród składników jest ser, kasza lub ziemniaki. Czarny pieprz jest świetny do stymulowania trawienia i pomaga w trawieniu ciężkich pokarmów. Można nawet zrobić eksperyment i zjeść pieczone ziemniaki najpierw bez papryki, a następnym razem z nią - różnica w trawieniu i samopoczuciu po jedzeniu jest znacząca. Czarny pieprz pobudza również krążenie krwi i rozgrzewa ciało od wewnątrz podczas chłodów. Zaleca się częstsze włączanie go do diety osób cierpiących na katar i przeziębienia.
Czerwone papryczki chilli są bardziej agresywne dla organizmu niż papryka czarna. O ile czarny pieprz można dodawać do swojej diety codziennie, o tyle z czerwonym trzeba uważać - łatwo z nim przesadzić. Skutki uboczne stosowania papryki chili to bezsenność, drażliwość i problemy trawienne. Czarny pieprz jest znacznie łagodniejszy.