Ta wyjątkowa roślina uprawiana przez starożytnych Azteków została zapomniana na wiele 500 lat. Jednak dzięki pracy hodowców roślin, zainteresowanie rośliną chia odżyło, a jej wyjątkowe właściwości dietetyczne i lecznicze zostały docenione.
Co to są nasiona chia
Chia pochodzi z Ameryki Południowej i Meksyku. Jest to aztecka nazwa jednorocznej rośliny zielnej o wysokości do 1 metra, znanej w świecie botaniki jako Salvia hispanica lub szałwia hiszpańska.
W ostatnich latach roślina ta stała się niezwykle poszukiwana ze względu na swoje nasiona. Był czas, kiedy stosowanie nasion chia przez Azteków było prawie na równi z kukurydzą i fasolą.
Jakie są korzyści z nasion chia i jak je spożywać?
Nasiona chia są magazynem składników odżywczych. Są one pełne minerałów, błonnika, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy. Posiadają wysokie właściwości immunostymulujące, zapewniają profilaktykę chorób układu krążenia, normalizują procesy metaboliczne w organizmie, korzystnie wpływają na układ nerwowy i aktywność mózgu.
Skład i kalorie
Nasiona Chia zawierają dużą ilość błonnika - do 30%, 15-25% białka, co jest 2-3 razy większe niż jego zawartość w ziarnach, ponad 30% tłuszczu. Badania potwierdziły obecność w nasionach około dziesięciu różnych niezbędnych aminokwasów.
Wartość kaloryczna wynosi 486 kcal na 100 gramów.
Zawartość składników mineralnych na 100 g nasion
Minerały
Zawartość, mg
Fosfor
860
Wapń
631
Potas
407
Magnez
335
Selen
55,2
Sód
16
Iron
7,7
Cynk
4,6
Mangan
2,7
Miedź
0,9
Zawartość fosforu i miedzi, manganu i selenu w 100 gramach nasion przekracza dzienną normę.
Nasiona chia zawierają wysokie stężenie witamin z grupy B, witaminy E i kwasu askorbinowego.
Chia jest rośliną olejodajną, a co najważniejsze, w roślinie tej dominują kwasy omega-3 alfalinolowy (do 70 proc. tłuszczu całkowitego) i omega-6 alfalinolowy (ok. 20 proc.).
Substancje te nie mogą być syntetyzowane przez organizm ludzki, chociaż zapotrzebowanie na nie jest bardzo duże. Bardzo interesująca jest zawartość polifenoli w tej roślinie, które wykazują wysoką aktywność biologiczną.
Ogólna użyteczność
Już starożytni Aztekowie używali tej rośliny przeciwko przeziębieniom, leczyli nią rany, uważali za źródło piękna i wytrzymałości.
Obecnie wiele mówi się o korzyściach i szkodliwości chia w formie nasion. Zostało już udowodnione, że spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej
Zwiększa odporność i wytrzymałość organizmu;
ma właściwości przeciwnowotworowe;
obniża poziom cukru w cholesterolu;
ma korzystny wpływ na układ nerwowy i wzmacnia pamięć;
Usuwa toksyny z organizmu;
Usprawnia pracę przewodu pokarmowego;
Obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów.
Korzyści dla kobiet
Dużą pomoc w utrzymaniu zdrowia kobiet zapewnia ten przedstawiciel gąbek. Korzyści z nasion chia dla kobiet obejmują:
reguluje układ hormonalny,
Wygładzanie procesu restrukturyzacji w okresie dojrzewania i menopauzy.
Wysoka wartość odżywcza i niska zawartość węglowodanów pomaga w normalizacji wagi. Sprzyja temu niezwykła cecha nasion, polegająca na 10-12-krotnym zwiększaniu objętości w wodzie. Powoduje to szybsze uczucie sytości.
Selen i witamina E, obecne w egzotycznych nasionach, spowalniają procesy starzenia, a duża ilość wapnia odpowiada za piękno paznokci i włosów. Roślina ta znalazła godne zastosowanie w kosmetologii: jej użycie w maseczkach, kremach i szamponach ma korzystny wpływ na skórę i włosy.
Ciąża
Ciężarne matki są ostrożne w spożywaniu egzotycznych produktów, i słusznie. Aby uniknąć reakcji alergicznych i innych niepożądanych reakcji.
Nie powinien być spożywany w czasie ciąży przez kobiety z niskim ciśnieniem krwi, ponieważ stosowanie ziaren w pożywieniu prowadzi do efektu hipotonicznego. Wniosek: pomimo oczywistych korzyści płynących z produktu, konsultacja z lekarzem i umiar w jego stosowaniu nie będą zbędne.
Podczas karmienia piersią
Stosowanie ziaren chia podczas karmienia piersią nie jest zbyt powszechne, ponieważ nie ma zbyt wielu informacji na temat badań w tym kierunku.
Pediatrzy są ostrożni w stosunku do nowych produktów. Jednak, według niektórych lekarzy, zrównoważony skład nasion będzie bardzo korzystne dla matki i dziecka, przyczyniając się do wzmocnienia układu odpornościowego, szybkiego powrotu do zdrowia po porodzie, nasycenie użytecznych pierwiastków śladowych, witamin i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Istnieje jednak możliwość wystąpienia skutków ubocznych dla matki i dziecka podczas karmienia piersią:
wzdęcia,
zaparcia,
reakcje alergiczne.
Dlatego konieczność włączenia zdrowego produktu do diety powinna być ustalana indywidualnie na podstawie doświadczeń w stosowaniu, reakcji dziecka, a także zaleceń pediatry.
Korzyści dla mężczyzn
Uważa się, że nazwa chia pochodzi od słowa chiabaan, co oznacza "wzmocnienie". Starożytni wojownicy, którzy wierzyli w cudowną moc nasion, używali ich w celu zwiększenia wytrzymałości i siły.
Dzięki wysokiej zawartości białka i niezbędnych aminokwasów, stanowią one podstawę zdrowej diety dla każdego, kto uprawia sport.
Potas pomaga zapobiegać skurczom mięśni spowodowanym dużym wysiłkiem fizycznym, które często dotykają mężczyzn na siłowni.
Selen zawarty w ziarnach jest niezbędny dla prawidłowych funkcji seksualnych mężczyzn i zmniejsza ryzyko wystąpienia gruczolaka prostaty.
Dla dzieci
Włączenie nasion chia w diecie dzieci, ważne jest, aby zważyć wszystkie informacje na temat korzyści i przeciwwskazań oraz, oczywiście, aby wyjaśnić dzienną stawkę.
Dla dzieci, w zależności od wieku, wystarczy jedna do dwóch łyżeczek. Nowy produkt powinien być podawany stopniowo, począwszy od pierwszego roku życia.
Zawarte w ziarnach dobroczynne substancje przyczyniają się do prawidłowego rozwoju organizmu dziecka, wzmacniają układ nerwowy i kości.
Jak przyjmować nasiona chia
Aby uzyskać wszystkie korzyści, bardzo ważne jest, aby spożywać nasiona chia prawidłowo. Wartość produktu wzrasta, gdy świeżo zmielone ziarna są używane na surowo. W ten sposób lepiej zachowują one wszystkie swoje dobroczynne właściwości.
Powstały proszek dodaje się do gotowych dań: kaszek, sałatek, smoothie. Stosowanie pełnych ziaren ma swoje własne osobliwości, na przykład, jeśli celem jest utrata wagi.
Na odchudzanie
Wysoka zawartość błonnika w pełnych ziarnach przyczynia się do szybkiej sytości i usuwania toksyn z organizmu. Nabrzmiałe ziarna dają uczucie pełności, które utrzymuje się przez długi czas.
Dzieje się tak w przypadku, gdy produkt jest używany w stanie surowym. Można go dodawać do gotowych potraw lub spożywać w ilości 1-2 łyżek stołowych popijając dużą ilością wody.
Przez noc z kefirem
W połączeniu z kefirem, superfood działa wspaniale przeciw zaparciom.
Zaleca się stosowanie 2 łyżek stołowych na szklankę kefiru, dodanie odrobiny miodu, pozostawienie napoju do naciągnięcia i przyjmowanie na pusty żołądek przed snem.
Dla zdrowia jelit i żołądka
Aby poprawić zdrowie przewodu pokarmowego, produkt stosuje się przez okres trzech tygodni. Błonnik pokarmowy zawarty w ziarnach pomaga
Oczyszczanie jelita grubego;
poprawia perystaltykę;
normalizacja stolca.
Głównym warunkiem stosowania jest na pusty żołądek, surowe w całości, ale z dużą ilością wody. Istnieje możliwość wcześniejszego przygotowania pysznego drinka.
Aby to zrobić, zalej 1 łyżkę nasion na noc szklanką wody, dodaj 1 łyżkę soku z cytryny i miodu, a rano 3-4 śliwki. Wszystko to jest ubijane w blenderze i wypijane przed śniadaniem.
Nie należy zapominać, że w przypadku chorób przewodu pokarmowego w ostrej fazie, biegunki lub zatrucia lepiej jest powstrzymać się od stosowania nasion.
Jak wybierać i przechowywać nasiona chia
Przyciągając uwagę entuzjastów zdrowia, superfoods nie są tanie. Dlatego ważne jest, aby prawidłowo wybierać i przechowywać nasiona.
Najpierw zdecyduj się na kolor nasion. Mówi się, że białe zawierają więcej protein, a czarne więcej antyoksydantów. W obu przypadkach należy zwrócić uwagę na rodzaj nasion. Produkt wysokiej jakości będzie w bogatym kolorze z gładką powierzchnią i serpentynowym wzorem. Brązowe lub czerwonawe zabarwienie oznacza, że nasiona nie są jeszcze dojrzałe i mogą być gorzkie.
Sprawdzić wzrokowo, czy nasiona są czyste. W opakowaniu nie powinno być żadnych obcych zanieczyszczeń, części łodygi, obcych ziaren itp.
Jeśli jesteś w stanie sprawdzić zapach nasion, upewnij się, że nie ma ostrego zapachu. Produkt wysokiej jakości musi mieć neutralny zapach.
Certyfikat jakości potwierdza bezpieczeństwo produktu.
Sprawdź, czy produkt ma datę ważności.
W zależności od producenta, na opakowaniu mogą znajdować się różne oznaczenia, np. "nasiona chia", "Organic Chia Seeds", "Superfood Chia Seeds", "Chia" itp.
Superfood nie wymaga specjalnych warunków przechowywania. Wystarczy, że będzie to miejsce suche i chronione przed słońcem.
Jak spożywać nasiona chia - przepisy dla wegetarian
Ze względu na bogatą zawartość białka i kwasów Omega-3, nasiona chia są atrakcyjne dla wegetarian. Ponadto, produkt ten dobrze komponuje się z wieloma potrawami. Dlatego nie ma prawie żadnych pytań o nasiona chia, jak je spożywać.
Ciekawych i zdrowych przepisów można znaleźć pod dostatkiem. Oto tylko kilka przykładów:
Kremowa owsianka z chia
Składniki:
400 ml kefiru
2 łyżki nasion chia;
4 łyżki płatków gryczanych (można użyć dowolnych innych płatków);
2 łyżki nasion lnu;
½ rozgniecionego banana;
Orzechy, miód do smaku i dekoracja przed podaniem.
Owsianka jest przygotowywana wieczorem na śniadanie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w wygodnym pojemniku i pozostawiamy na noc w lodówce.
Rano wystarczy wyjąć wcześniej gotową kaszę, doprowadzić ją do temperatury pokojowej, dodać miód i orzechy dla smaku i podawać.
Smoothie "mieszanka jagód z sokiem z granatów
Składniki:
1 filiżanka mrożonych borówek (można użyć dowolnych innych niekwaśnych jagód);
1/2 łyżki nasion chia;
½ szklanki wody;
1/2 szklanki soku z granatów.
Umieść wszystkie składniki w blenderze i ubij trzepaczką. Posyp cynamonem lub nasionami chia.
Czekoladowy pudding chia
Składniki:
1 szklanka mleka migdałowego;
2 łyżki nasion chia;
1 łyżka kakao w proszku;
2 łyżki płatków kokosowych;
100 gramów ulubionej czekolady;
1 łyżka syropu (syrop klonowy, topinambur).
Najpierw wymieszaj mleko migdałowe z kakao w proszku i nasionami chia, pozostawiając czas na ich rozpuszczenie.
Następnie dodajemy płatki kokosowe, posypujemy do miseczek, polewamy czekoladą i polewamy syropem. Pudding jest gotowy!
Zrównoważona zawartość energii i witaminowo-minerałów, neutralny smak, zdolność do hamowania apetytu i łatwość przygotowania sprawiają, że nasiona szałwii hiszpańskiej są niezwykle atrakcyjne dla wszystkich, którzy chcą się dobrze odżywiać i prowadzić zdrowy tryb życia.
Film na ten temat
W autorytatywnym programie Kanału 1 "Żyj zdrowo" prezenterzy Elena Malysheva, Andrei Prodeus i Herman Gandelman opowiadają o korzyściach płynących z nasion chia, o tym jak je jeść i jak przygotować pyszne smoothie.