Burak jest moim ulubionym 'superfood'. Uwielbiam je w soku, w sałatkach i gotowane jako dodatek do dań. Prawie codziennie rano dodaję buraka do świeżego soku, łącząc go z selerem, marchewką, pietruszką, imbirem i zielonymi jabłkami. Dla mnie to najlepszy napój energetyczny.
Autor: Olya Malysheva
Potas, wapń, kwas foliowy, witamina C, A i przeciwutleniacze - sok z buraków polecany jest przy niedoborach żelaza i uznawany za jeden z najlepszych produktów antyrakowych. Aby zrozumieć, jak pić sok z buraka i dlaczego, oto fragmenty książki "Soki z surowych warzyw" autorstwa amerykańskiego lekarza i pioniera terapii sokowej Normana Walkera:
"Sok z buraków jest najbardziej wartościowy dla składu krwi.
Jest szczególnie korzystny dla kobiet, jeśli wypija się go co najmniej 0,5 litra (zmieszanego z sokiem marchwiowym) dziennie.
Sam sok z buraków, spożywany w ilości większej niż jeden kieliszek wina na raz, może wywołać reakcję oczyszczającą, czyli lekkie zawroty głowy lub mdłości.
Na początku lepiej jest pić mieszankę zdominowaną przez sok z marchwi, a następnie stopniowo zwiększać ilość soku z buraka, aż organizm będzie lepiej tolerował jego korzystne działanie oczyszczające.
Chociaż rzeczywista zawartość żelaza w buraku czerwonym jest niska, to jednak ze względu na jego wysoką jakość jest on doskonałym pokarmem dla krwi. Najbardziej pozytywną właściwością pierwiastków chemicznych w buraku czerwonym jest to, że zawiera on ponad 50% sodu i tylko 5% wapnia. Stosunek ten jest przydatny do utrzymania rozpuszczalności wapnia, zwłaszcza gdy nieorganiczny wapń nagromadził się w naczyniach krwionośnych z powodu gotowanych pokarmów (rozszerzenie i utwardzenie żył lub krzepnięcie krwi, powodując wysokie ciśnienie krwi i inne rodzaje zaburzeń serca).
Zdjęcie: Ani Egoista
Zawartość 20% potasu w buraku czerwonym zapewnia ogólne odżywianie organizmu, a 8% chloru jest doskonałym organicznym środkiem oczyszczającym wątrobę, nerki i pęcherzyk żółciowy, stymulując również aktywność limfy w całym organizmie.
Mieszanka soku z marchwi i buraków dostarcza dużych ilości fosforu i siarki z jednej strony, a z drugiej potasu i innych pierwiastków zasadowych. Wszystko to, wraz z wysoką zawartością witaminy A, jest najlepszym naturalnym budulcem komórek krwi."