Idealna figura to marzenie wielu kobiet w każdym wieku, które są skłonne przejść na ścisłą dietę lub reżim ćwiczeń, aby ją osiągnąć. Istnieje wiele sposobów na osiągnięcie nieskazitelnej sylwetki. Obejmują one zarówno popularne, innowacyjne techniki, jak i tradycyjne, starożytne środki lecznicze.
Wśród najbardziej udanych jest herbata imbirowa na odchudzanie, która jest jednym z najprostszych i najbardziej skutecznych opcji, wraz z przyjemnym smakiem.
Korzeń imbiru, który w tradycji orientalnej stosowany jest jako przyprawa, dzięki swojemu unikalnemu składowi posiada wiele właściwości leczniczych.
Jakie są korzyści dla utraty wagi?
Kucharze na całym świecie od dawna stosują imbir w wielu potrawach:
pierniki;
ciasteczka;
napoje;
przekąski;
gorące posiłki;
sosy.
Od dawna znane są zdrowotne właściwości tej orientalnej przyprawy, która zawiera cenne substancje. Nie każdy jednak wie, że zwykła herbata z dodatkiem kawałka imbiru może przyczynić się do utraty wagi. Z tego powodu imbir został włączony do specjalnych diet.
W dzisiejszych czasach łatwo jest kupić korzeń leczniczy - jest sprzedawany w wielu supermarketach w postaci świeżej, suszonej i marynowanej. Wspaniały produkt przyczynia się do:
przyspieszenie metabolizmu;
poprawiają procesy trawienne;
poprawa zaopatrzenia naczyń krwionośnych w tlen;
usuwanie toksyn;
zmniejszenie apetytu;
obniżają poziom cholesterolu we krwi;
Dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Roślina ta ma również silne działanie tonizujące. Wynika to z jego zawartości:
Witaminy A, B, C;
Mikroskładniki odżywcze (cynk, magnez, fosfor);
olejki eteryczne;
aminokwasy (fenyloanina, metionina, treonina).
Pikantny smak imbiru zależy od fenolopodobnej substancji gingerol.
Powiązany artykuł: Herbata rumiankowa, jak ją prawidłowo pić i dlaczego warto to robić?
Utrata wagi następuje dzięki kompleksowemu działaniu korzenia, aktywującemu siłę i rewitalizującemu całe ciało. A dla uzyskania pożądanego efektu nie trzeba wkładać wiele wysiłku - wystarczy jedna filiżanka herbaty przed każdym posiłkiem. Zmniejszy to porcję jedzenia poprzez zmniejszenie apetytu.
Herbata z imbirem będzie doskonałym wsparciem w procesie odchudzania. Nie trzeba się bardzo ograniczać i rezygnować z ulubionych potraw.
Nie obejdzie się jednak bez kontrolowania swojej diety. Trzeba będzie wyeliminować z jadłospisu niezdrową żywność (fast foody, potrawy smażone i tłuste). Nie odmawiaj sobie niczego, nie oczekuj, że herbata z imbirem przez miesiąc pozbędziesz się dwóch tuzinów kilogramów.
Jeśli podejdziesz do tego rozsądnie i nie zaszkodzisz swojemu zdrowiu, możesz spodziewać się utraty kilku kilogramów w ciągu miesiąca - a to nie jest zły wynik.
Jak zrobić herbatę imbirową?
Dla utraty wagi, korzeń rośliny jest odpowiedni w każdej formie, ale najbardziej skutecznym sposobem jest parzenie herbaty. Ze względu na wysokie stężenie pożytecznych substancji, napój ten, stosowany systematycznie trzy razy dziennie, działa pobudzająco i tonizująco, a także uruchamia proces eliminacji toksyn.
Napój ma specyficzny i dość przyjemny smak. Bukiet herbat można urozmaicić dodając korzeń do różnego rodzaju naparów lub odwarów ziołowych.
Najkorzystniejsze są liście zielonej herbaty, a najlepsze działanie ma herbata imbirowa z czosnkiem, która pomaga również w odchudzaniu. Efekt dodania do napoju miodu i cytryny może być wzmocniony, a użądlenie imbiru złagodzone. W tym przypadku należy pamiętać, że miód powinien być umieszczony w schłodzonym płynie, aby w wysokiej temperaturze nie stracił swoich użytecznych właściwości.
Jak dużo i w jakich ilościach powinienem pić?
Zalecana dzienna dawka napoju to około 2 do półtora litra.
Istnieje kilka obowiązkowych zasad picia herbaty imbirowej na odchudzanie. Zaleca się picie jej na pół godziny przed posiłkiem, aby aktywne składniki herbaty wypitej przed posiłkiem zaczęły działać. Będzie:
Przyspiesza sytość poprzez zmniejszenie apetytu;
Rozpoczyna proces przemiany materii;
przyspiesza trawienie.
Wiele osób woli pić napój leczniczy w małych porcjach między posiłkami, chociaż ta metoda jest mniej skuteczna. Powszechne jest spożywanie posiłków często (5-6 razy) i w małych porcjach w celu osiągnięcia zamierzonej utraty wagi.
Nie należy zmuszać się do picia, szybko staje się to nawykiem, zwłaszcza po pojawieniu się pierwszych efektów. Tonizujące działanie imbiru ogranicza jego stosowanie do 3 godzin przed snem.
Przed rozpoczęciem regularnego picia herbaty imbirowej należy skonsultować się z dietetykiem, co do ilości i sposobu jej picia oraz upewnić się, że nie ma żadnych przeciwwskazań (przewlekłe choroby układu pokarmowego, reakcje alergiczne).
Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny przyjmować tego mocnego napoju.
Jak zaparzać?
Aby zmaksymalizować korzyści płynące ze stosowania napoju, należy pamiętać o podstawowych zasadach:
Korzeń imbiru należy pokroić w bardzo cienkie plasterki, tak aby szybko się zaparzył;
Stosuj racjonalne dawkowanie - jeden korzeń wystarcza na dużą ilość porcji;
nie należy przesadzać z ilością wypijanego napoju, gdyż może to zaszkodzić zdrowiu;
zaleca się filtrowanie herbaty po zaparzeniu - poprawia to jej smak;
dodać przyprawy (cynamon, kardamon, miętę i anyż) do napoju, jeśli jest to pożądane.
Przepisy na herbatę imbirową
Napój ten można przygotować na wiele sposobów.
Najprostszym przepisem jest po prostu zagotowanie wody w termosie i picie jej przed posiłkami lub w ciągu dnia.
Dla tych, którzy nie mają czasu, można po prostu wsypać 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru do już przygotowanej czarnej lub zielonej herbaty.
Inny przepis wymaga 3 łyżek stołowych zmiażdżonego imbiru, zalanych 1,5 litra zimnej wody, podgrzewanych na małym ogniu i gotowanych przez 15 minut.
Po schłodzeniu do temperatury ciała dodajemy 4 łyżki soku z cytryny, szczyptę czarnego pieprzu i 2 łyżki miodu. Zioła (mięta, melisa, liście borówki) podniosą walory smakowe i właściwości. Napój ten pije się zazwyczaj na ciepło.
Dla intensywniejszego odchudzania polecana jest herbata imbirowa z czosnkiem, która wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej. Na 2 litry wody potrzebne są 2 zmiażdżone ząbki czosnku i około 4 cm korzenia imbiru pokrojonego w cienkie plasterki.
Mieszankę zalewa się wrzącą wodą w termosie i zaparza przez godzinę. Odcedzony i ostudzony odwar pije się przez cały dzień.
Do herbaty imbirowej z przyprawami i pomarańczą weź:
2 cm od korzenia;
100 ml soku z cytryny;
70 ml soku pomarańczowego;
1 łyżka mięty;
kardamon;
2 łyżki miodu.
Składniki zalewamy wrzątkiem i zaparzamy przez pół godziny. Po ostygnięciu mieszamy z sokami, przecedzamy i dodajemy miód.
Ponadto napój imbirowy przygotowuje się z cynamonem, rumiankiem, czerwonym pieprzem, owocami dzikiej róży. Eksperymentować można bez końca, o ile przynosi to korzyści.
Wynik stosowania herbaty na odchudzanie jest różny - zależy od indywidualnych cech organizmu, poprawności i regularności zasad oraz nastroju psychicznego.
Wiele osób w recenzjach donosi, że przy niskich wynikach odchudzania przestało się przeziębiać, unormowało pracę jelit.
Odrzucony z nudnych diet i zmęczony, aby obliczyć zawartość kalorii w żywności ludzi z przyjemnością i bez stresu przejść do korzystania z napojów leczniczych, nie ograniczają stosowanie ulubionych produktów spożywczych, po prostu powstrzymać się od śmieciowego jedzenia. Herbata imbirowa jest korzystna, jeśli wiesz, jak ją prawidłowo zaparzyć i pić rozsądnie.