Niewiele produktów pasuje do etykiety "superfood" tak dobrze jak nasiona Chia. Te niesamowite nasiona z rośliny Salvia Hispanica są bogatym źródłem składników odżywczych i przeciwutleniaczy i są znane z tego, że dostarczają energii, witalności i wiele więcej. Zrozummy trochę więcej o tym wspaniałym jedzeniu z 5 korzyściami zdrowotnymi nasion Chia.
1. Antyoksydanty
Nasiona Chia są znane z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, które pomagają chronić organizm poprzez hamowanie utleniania cząsteczek. To utlenianie może produkować wolne rodniki i prowadzić reakcje, które mogą uszkodzić komórki.
2. Kwasy tłuszczowe Omega -3
Doskonałym źródłem wielonienasyconych tłuszczów, zwłaszcza omega-3 kwasów tłuszczowych, nasiona Chia profil lipidowy składa się z 60 procent omega-3s, co czyni je jednym z najbogatszych źródeł roślinnych tych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza ALA alfa-linolenowego kwasu. Nasiona Chia może pomóc zmniejszyć stan zapalny, zwiększyć wydajność poznawczą i zmniejszyć wysoki poziom cholesterolu.
3. Błonnik
Z 11 gramami błonnika na uncję (28 gramów), nasiona Chia są doskonałym źródłem błonnika. Ilość ta stanowi około jedną trzecią dziennego zalecanego spożycia błonnika dziennie i może pomóc w kilku kwestiach zdrowotnych, takich jak zmniejszenie stanu zapalnego, obniżenie poziomu cholesterolu i regulacji funkcji jelit.
4. Białko
Nasiona Chia zawierają przyzwoitą ilość wysokiej jakości białka, które pomaga zmniejszyć apetyt i pragnienia. Waga, są one około 14% białka, który jest bardzo wysoki w porównaniu do większości roślin. Zawierają one również dobrą równowagę niezbędnych aminokwasów, które pomagają zmaksymalizować wykorzystanie białka. Nasiona Chia są doskonałym źródłem białka, zwłaszcza dla ludzi, którzy jedzą mało lub żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
5. Minerały
Nasiona Chia można uznać za produkt wielomineralny, ponieważ te potężne nasiona zawierają 18% dziennego zalecanego spożycia wapnia, 30% magnezu, 35% fosforu i 50% manganu. Te składniki odżywcze pomagają zapobiegać nadciśnieniu i utrzymać zdrową wagę, a także są ważne dla metabolizmu energetycznego i syntezy DNA. Ponadto, Chia zawiera przyzwoitą ilość cynku, potasu i witaminy B3 (niacyny).