Oleje są dość kontrowersyjnym produktem. Niektórzy radzą pić olej po szklance, inni całkowicie rezygnują z oleju na rzecz orzechów, nasion i awokado. Oleje rafinowane już dawno zniknęły z mojej diety, ale olejów tłoczonych na zimno używam codziennie - w kuchni i w łazience. Który olej jest najlepszy do czego - w tym wpisie.
Autor: Olya Malysheva
Tłoczoną na zimno oliwę z oliwek, olej lniany i słonecznikowy dodaję do płatków śniadaniowych, zup i dodatków do dań, ale zawsze po ugotowaniu. Zboża i warzywa duszę po prostu w wodzie bez dodatku oleju, aby nie były narażone na działanie wysokiej temperatury. Każdy z nierafinowanych olejów jest użyteczny na swój sposób i pasuje do różnych potraw na swój sposób. Lubię jeść kaszę gryczaną, quinoa i brązowy ryż z olejem lnianym - nadaje lekką goryczkę i dobrze komponuje się z sosem sojowym i ziołami. Pachnąca oliwa z oliwek dobrze komponuje się z sałatkami ze świeżych warzyw. Tłoczony na zimno olej słonecznikowy ma lekki smak - jest dobry do pieczonych warzyw, kaszy gryczanej czy chleba kukurydzianego. W moich Raw deserach z orzechów i suszonych owoców używam nierafinowanego oleju kokosowego, który nadaje słodki i aromatyczny kokosowy smak, a także pomaga utrzymać kształt, ponieważ twardnieje w temperaturze pokojowej.
Na czym piec?
Podczas pieczenia w piekarniku najczęściej używam przefiltrowanego ghee. Jest odporny na wysokie temperatury i nadaje się do smażenia i pieczenia. Jak zrobić ghee z masła w tym poście.
Żadne inne masło tłoczone na zimno nie wytrzymuje wysokich temperatur - smażenie i pieczenie w temperaturze powyżej 150-200 °C powoduje reakcję, która prowadzi do powstawania toksycznych i rakotwórczych substancji. Wysokiej jakości oliwa z oliwek i olej kokosowy mogą być używane do duszenia i pieczenia w temperaturze do 180 °C, ale nie są zalecane do smażenia.
Ile oleju potrzebuję?
1 do 2 łyżek oleju dziennie to więcej niż wystarczająco. Zbyt duża ilość nawet dobrego oleju może mieć negatywny wpływ na trawienie, stan naczyń krwionośnych i prowadzić do dodatkowych centymetrów.
✩ Zamiast masła wystarczy czasem dodać sok z cytryny, sos sojowy lub zastąpić olej posiekanym awokado.
Czy dobrze jest pić rano masło na pusty żołądek?
Nigdy nie słyszałem o takim zaleceniu od żadnego poważnego dietetyka. Olej jest bardzo skoncentrowanym produktem. Przyjmowanie go na pusty żołądek może być przydatne w niektórych przypadkach i dla niektórych diet, ale na pewno nie jest to ogólne zalecenie, które jest odpowiednie dla wszystkich.
Olej sezamowy: do jedzenia czy do psikania?
Olej sezamowy częściej stosuję do ciała niż jako dodatek do potraw. W Ajurwedzie uważa się, że olej sezamowy najlepiej wchłania się przez skórę, głęboko odżywiając tkanki organizmu. Doskonale koi suchą skórę, łagodzi dyskomfort w kolanach i stawach, ma również działanie rozgrzewające.
Jeśli kolana lub inne stawy bolą po ćwiczeniach lub gdy są narażone na działanie czynników atmosferycznych, należy wcierać ciepły olej sezamowy w bolące miejsca. Efekt można odczuć niemal natychmiast.
W przypadku cienkiego szkliwa zębów zaleca się płukanie jamy ustnej olejem sezamowym przez 1-2 minuty po umyciu zębów. Ze względu na wysoką zawartość wapnia w oleju sezamowym oraz zdolność oleju sezamowego do wnikania w strukturę komórek, pomaga on wzmocnić szkliwo zębów.
Wyjątkowy jest aromatyczny olej z nasion ciemnego sezamu, a niearomatyzowany olej z jasnego sezamu. Do użytku zewnętrznego nadaje się tylko lekki olej sezamowy tłoczony na zimno.