Co sprawia, że "superżywność" jest tak super? Cóż, czasami ma to więcej wspólnego z super-mocnym zespołem marketingowym stojącym za produktem niż z samym jedzeniem. (Poważnie, czy próbowałeś kiedyś delektować się sproszkowanymi wodorostami?) Dlatego, zaczynając od teraz, cofnijmy słowo "superżywność" i zdefiniujmy je na nowo jako żywność, która jest dla ciebie superdobra i smakuje superpysznie. Oto nasza lista 10 najlepszych superfoods, które możesz włączyć do swojej diety już dziś.
Top 10 Superfoods
Freekeh
Masz dość brązowego ryżu? Tak, my też. Dlatego właśnie powinieneś spróbować tego superziarna, które ma satysfakcjonującą, ciągnącą się teksturę i jest nieco bardziej orzechowe w smaku niż brązowy ryż. Co więcej, freekeh zawiera 7 gramów białka na ½ szklanki (ugotowanej), czyli dwa razy więcej niż quinoa. Ta sama ilość zawiera również 8 gramów błonnika (średnie jabłko Red Delicious ma 5). "Freekeh ma trzy razy więcej błonnika niż brązowy ryż" - mówi Valerie Goldstein, dietetyk z Nowego Jorku. Ugotowany freekeh podawaj jako prosty dodatek do steku, kotletów wieprzowych lub łososia. Świetnie nadaje się również jako dodatek do klopsików i pulpetów.
Sardynki
Może twój dziadek miał rację. Te małe rybki zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3, dobrego rodzaju tłuszczu, który według badań może pomóc Twojemu sercu. Według danych Seafood Health Facts (1) sardynki w puszce zawierają od 500 do 1000 miligramów kwasów omega-3 na 3 uncje. Łosoś, dla porównania, ma 1500 miligramów omega-3. Ale tu jest haczyk: Łosoś jest trudny do prawidłowego ugotowania; sardynki z puszki są już ugotowane. Aby nadać im wspaniały smak, spróbuj kilka sztuk wmieszać do następnej porcji makaronu z czerwonym sosem.
Kurkuma
Być może widziałeś ten żółto-pomarańczowy proszek w dziale z przyprawami. Pochodzi on z korzenia, który wygląda podobnie do świeżego imbiru, choć smakuje bardziej jak indyjskie curry. Kurkumina, związek zawarty w kurkumie, może pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych, zgodnie z przeglądem badań z 2017 roku opublikowanym w czasopiśmie akademickim Foods (2). Nigdy nie próbowałeś tej przyprawy? Kiedy usmażysz swoją następną rundę jajek na twardo, włóż do masła koktajl lub dwa mielonej kurkumy. Następnie wsuń złote jajka na tosty i delektuj się nimi.
Włókna kakao
Czekolada jest wspaniała dla Twojego serca, mózgu i szczęścia (o tym ostatnim wszyscy już wiedzą). Ale jest pewien haczyk: To ciemna czekolada, która produkuje korzyści sercowo-naczyniowe i neuroprotekcyjne, według przeglądu badań z 2017 roku przez włoskich naukowców (3). Dzieje się tak, ponieważ czekolada mleczna pozbawia nas korzystnych związków zawartych w ziarnach kakaowca, zwanych flawanolami. Cacao nibs to suszone nasiona ziarna kakaowca. Tak, są gorzkie jak ciemna czekolada, ale doskonale smakują na kanapce z masłem orzechowym i bananem, wmieszane w owsiankę lub wymieszane z domową granolą.
Ostrygi
Te pokryte muszlami stworzenia zawierają całe morze witamin i składników odżywczych. Jest w nich cynk, który wspomaga zdrowie układu odpornościowego. Jest żelazo, które pomaga komórkom wykonywać ich liczne zadania. Jest też witamina B12, która wspomaga metabolizm. "Ostrygi to w zasadzie czyste białko przy ograniczonym budżecie kalorycznym. Sześć średnich ostryg ma około 45 kalorii i 5 gramów białka" - mówi Abby Langer, zarejestrowany dietetyk i właścicielka Abby Langer Nutrition w Toronto. Jeśli masz obawy przed surowymi ostrygami, zacznij od wędzonych ostryg w puszce. Ich smak jest mięsisty i doskonale smakują na krakersach z odrobiną soku z cytryny, soli morskiej i świeżego, posiekanego szczypiorku.
Siemię lniane
Te nasiona w kształcie łezki mogą wyglądać na małe, ale są potężne. Zjedz 2 łyżki stołowe nasion lnu, a spożyjesz 6 gramów wypełniającego żołądek błonnika - mniej więcej tyle, ile zawiera jedna średnia gruszka. Są one również dobrym źródłem lignanów, związków, które mogą pomóc w ochronie przed rakiem, cukrzycą i zaburzeniami pracy nerek, zgodnie z przeglądem badań przeprowadzonych w 2015 roku przez naukowców z Bliskiego Wschodu (4). Plus, "Nasiona lnu są dobrym źródłem roślinnych omega-3s, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca, wśród innych korzyści", mówi Langer. Zmielone nasiona lnu są łatwiejsze do strawienia niż całe. Posyp nimi jogurt, smoothie, a nawet sałatkę, aby nadać jej orzechowy smak.
Grzyby
Nie mówimy tu tylko o tych białych pieczarkach, które można znaleźć w bufetach sałatkowych i na pizzy. Mówimy o odmianach, które można teraz znaleźć w większości dobrych supermarketów: shiitake, ostrygowe, cremini, enoki, kurki, prawdziwki i inne. Grzyby są jedynymi warzywami, które zawierają witaminę D, składnik odżywczy, który zazwyczaj pozyskuje się ze słońca. Ale wielu ludziom brakuje witaminy D - i to jest szkodliwe, ponieważ D może pomóc bronić się przed rakiem, nadciśnieniem i cukrzycą. "Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, więc saute grzyby w oleju kokosowym lub oliwie z oliwek, aby pomóc zwiększyć wchłanianie", mówi Goldstein.
Nasiona dyni
Nie chcesz, aby rak cię prześladował? Jedz ich więcej. Pestki dyni zawierają gamma-tokoferol, rodzaj witaminy E, która może zwalczać raka lepiej niż inne orzechy i nasiona, według USDA (5). "Pestki dyni zawierają magnez, który pomaga nam się zrelaksować i może również pomóc w zasypianiu. Są źródłem cynku i zawierają zdrowe dla serca tłuszcze nienasycone" - mówi Langer. Są chrupiące i satysfakcjonujące jako przekąska, ale dodają też orzechowego posmaku do zup i gulaszu. I pomyśleć, że co roku w Halloween wyrzucamy je do kosza...
Rzepa
Te duże, piękne, dwukolorowe warzywa korzeniowe zawierają glukozynolan, związek występujący również w brokułach, kalafiorze i jarmużu. Według Instytutu Linusa Paulinga przy Uniwersytecie Stanowym w Oregonie (6) spożywanie dużych ilości warzyw krzyżowych, takich jak te, może pomóc w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na kilka nowotworów, w tym raka pęcherza moczowego, piersi i prostaty. Zachowaj też rzepę! Są pyszne, smażone na oliwie z oliwek i doprawione solą i pieprzem jako proste danie dodatkowe.
Konopne serca
Po pierwsze, nie, spożywanie konopi nie spowoduje efektów podobnych do tych, jakie wywołuje spożywanie marihuany. Chociaż pochodzą z tej samej rośliny, nasiona konopi nie zawierają THC, które wywołuje "haj". Nasiona te zawierają białko (około 9 gramów na 3 łyżki stołowe) i magnez, który pomaga regulować ciśnienie krwi. "Serca konopne są również bogate w GLA (kwas gamma-linolenowy), który może pomóc obniżyć stan zapalny i promować sytość" - mówi Goldstein. Spróbuj serc konopnych w swoich wypiekach. Są dobre w muffinach, chlebie bananowym i ciasteczkach.