Melon jest doskonałym przysmakiem i zdrowym produktem. Mieszkańcy Wschodu twierdzili, że melon dodaje kobietom urody, a mężczyznom siły, wzmacnia włosy i nadaje świeżość ustom. Ten smak jest znany na całym świecie! W tym artykule porozmawiamy o tym pysznym egzotycznym warzywie, o korzystnych i niekorzystnych funkcjach tej rośliny. Nazwa melon pochodzi od łacińskiego słowa Cucumismelo, rośliny uprawnej z rodziny dyniowatych, gatunku z rodzaju ogórek. Kolor skórki może być różny, od jasnożółtego do ciemnozielonego, jednobarwny lub prążkowany. Miąższ jest słodki, aromatyczny, soczysty i miękki.
Zawartość kalorii w melonie
Owoce pomagają zwiększyć nawodnienie organizmu, poprawiają nastrój, dodają energii, zwiększają napięcie. Wartość odżywcza jest różna w zależności od odmiany i warunków uprawy. Kawałek na 100 gramów dostarczy średnio 30-36 kcal. Porcja melona pod względem zawartości IG zawiera:
Białka 0,6 g;
Węglowodany 7,4 g;
Tłuszcze 0,3 g.
Takie połączenie wskazuje na dość niską kaloryczność owoców, co czyni je smacznym produktem dietetycznym. Melon jest bogaty w witaminy z różnych grup. Zawiera:
jod,
potas,
cynk,
sacharydy,
fluorki,
błonnik pokarmowy,
wapno,
żelazo,
mangan,
niacyna,
pirydoksyna,
kwas foliowy,
ryboflawina,
i innych elementów.
Bogactwo składników odżywczych i niska kaloryczność tego owocu sprawiają, że jest on optymalnym produktem dietetycznym. Połączenie niskiej kaloryczności z dużą ilością składników odżywczych sprawia, że melon jest wyjątkowym i bardzo owocowym warzywem. Jego wysoka zawartość składników odżywczych sprawia, że jest skutecznym lekiem na wiele dolegliwości.
Miód, Kolhoznitsa i Charente należą do niskokalorycznych odmian owoców i zawierają tylko 31 kcal na 100 gramów. Torpedo ma wartość energetyczną 36 kcal na 100 gramów. Najwyższy poziom kalorii w suszonym melonie, po przetworzeniu wartość odżywcza w nim wzrasta do 344 kcal na 100 gramów. Wartość energetyczna kandyzowanego melona wyniesie 320 kcal na 100 gramów, więc lepiej nie nadużywać takich deserów. Dżem z melona ma 170 kcal na 100 gramów.
Skład i korzyści z melona
Korzyści płynące z melona pomagają organizmowi wykonywać wiele funkcji z łatwością. W składzie znajduje się duża ilość antyoksydantów: cholina, zeaksantyna i beta-karoten. Dzięki nim zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Przydatne jest jedzenie melona dla mężczyzn. Jego główną właściwością jest to, że jest doskonałym afrodyzjakiem. Melon jest bardzo korzystne dla utraty siły, anemii, niektórych chorób układu krążenia.
Co jest zdrowe w melonie:
Cukier. Melon jest naprawdę słodkim owocem. Naturalny cukier zwiększa energię i poprawia nastrój już po jednym plasterku. Aminokwasy zawarte w warzywach, po spożyciu, tworzą w organizmie hormony szczęścia, prowadząc do zmniejszenia emocjonalnego niepokoju.
Krzem. Minerał ten odgrywa rolę w oczyszczaniu skóry, wzmacnianiu włosów, pogrubianiu ścian naczyń krwionośnych i włókien nerwowych.
Witaminy. Witaminy A i C poprawiają wzrok i wzmacniają odporność. Witaminy z grupy B przyczyniają się do dobrego stanu psychicznego.
Włókno. Włókna pektynowe wspomagają aktywną pracę jelit, pomagają w lepszym trawieniu.
Melon ma działanie immunomodulujące, przeciwzapalne, tonizujące na zdrowie człowieka ze względu na znaczną zawartość kwasu askorbinowego w składzie. Zaleca się stosowanie soku jako środka moczopędnego, dla zrównoważonej pracy nerek, w leczeniu różnych chorób skóry: wysypki, alergie, zapalenie skóry, łuszczyca.
Szkodliwe właściwości melona
Melon, jak każdy środek spożywczy, ma przeciwwskazania do stosowania. Przy niewłaściwym użyciu może przynieść nie tylko korzyści, ale i szkody.
Melon powinien być spożywany w małych porcjach, oddzielnie od głównego posiłku, aby nie zaszkodził organizmowi. W przeciwnym razie pojawi się nieprzyjemne uczucie po przejedzeniu. Owoc nie jest połączony z niektórymi pokarmami, zwłaszcza melon słabo współdziała z produktami mlecznymi i napojami alkoholowymi. Należy unikać jednoczesnego spożywania tych produktów.
Z melona powinny całkowicie zrezygnować osoby chore na cukrzycę ze względu na dużą zawartość cukru, a także osoby z chorobami żołądka i dwunastnicy, zapaleniem błony śluzowej żołądka i chorobą wrzodową.
Nie należy jeść dużej porcji melona na raz. Duża porcja nie będzie miał czasu, aby przejść szybko przez żołądek, i będzie zalegać w nim. Może to powodować fermentację, odbijanie się, wzdęcia, kolkę i gromadzenie się gazów w jelitach. Kobiety powinny zachować ostrożność podczas karmienia piersią, ponieważ melon może powodować rozstrój żołądka lub jelit u dziecka.
Melon w kosmetologii
Melon jest bardzo przydatny w kosmetologii. Znajduje się w różnych maseczkach do twarzy i włosów, kremach, szamponach i balsamach do włosów, różnych olejkach do ciała.
Ze względu na swoje właściwości i dobroczynne substancje, melon jest wykorzystywany w kosmetologii od czasów starożytnych. Kosmetyki na jego bazie mają następujące właściwości:
Przyczynia się do zapobiegania powstawaniu zmarszczek;
Sprawia, że skóra jest idealna;
Pozbywa się trądziku;
Usuwa przebarwienia;
Poprawia strukturę włosa, wzmacniając go od nasady;
Pomaga wzmocnić paznokcie.
Kosmetyki z ekstraktem z melona nadają skórze blask i świetlistość, wygładzają ją, nadają zdrowie włosom i paznokciom.
Melon w kuchni
Walory użytkowe melona doceniane są w kuchni. Spożywa się go na surowo bez dodatków i nasion, jest to najczęstsze zastosowanie. W postaci suszonej i suszonej jest nie mniej przydatny. Melon powinien być spożywany w temperaturze pokojowej, pokrojony na małe kawałki, wstępnie oczyszczony z pestek i skórki, nie zaleca się chłodzenia. Może być stosowany do przygotowania różnych koktajli, smoothies, lodów. Służy jako egzotyczny dodatek do sałatek i przekąsek. Jest doskonałym składnikiem ciast, placków, zapiekanek.
Dżem z melona ma wyśmienity smak, aromat i bursztynową barwę. Aby go zrobić, należy pokroić 1 kg miąższu, dodać 650 g cukru i sok z połowy cytryny. Po pojawieniu się soku, gotuj go przez 5 minut. Dżem powinien się gotować przez 10-12 godzin, potem jeszcze 45-50 minut i danie jest gotowe do spożycia. Można przełożyć do wysterylizowanych słoików i przechowywać przez całą zimę. To nie jest jedyne danie z melona, można zrobić w syropie, kompocie, dżemie, marmoladzie.
Melon i utrata wagi
Prawdziwe odkrycie dla osób pragnących mieć szczupłą sylwetkę. Melon jest naturalnym źródłem składników odżywczych i produktem o wysokiej wartości energetycznej. Może być stosowany w połączeniu z intensywnymi ćwiczeniami w celu zmniejszenia masy ciała. Miąższ zawiera inozytol, który pomaga zapobiegać odkładaniu się tłuszczu w tkance wątroby.
Korzyść w utracie wagi z melonem leży w umiarkowanej obecności błonnika, więc daje szybkie i długie uczucie sytości, a kiedy dostaje się do jelit, przyspiesza swoją pracę. Błonnik pomaga wypłukiwać toksyny i produkty odpadowe z organizmu, jak gąbka, która walczy z usuwaniem szkodliwych substancji.
Melon jest aktywnie włączony do diet owocowych i jagodowych, rób to w dni wolne od pracy. Jest doskonałym środkiem oczyszczającym, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Preparat ma działanie moczopędne i przeczyszczające.
Ciało ludzkie to w połowie woda, musi stale uzupełniać swój bilans wodny, oprócz naturalnych źródeł, wodę można pozyskać z owoców i warzyw. Ze względu na zawartość wody w melonie, dzięki czemu owoc ten ma niską kaloryczność, jest często stosowany w dietach lub dniach diety, jednak nie należy uciekać się do zbyt długiego okresu przebywania na takiej diecie. Po zakończeniu diety zmniejsza się łaknienie na słodycze, gdyż dzięki jej dobroczynnym właściwościom, organizm pozbywa się substancji toksycznych. Czas trwania diety nie powinien być dłuższy niż 7 dni, nie należy zapominać o spożywaniu również innych pokarmów.