Z tak wielu wspaniałych, zdrowych opcji, to może być dość trudne, aby wybrać tylko jeden bar odżywczy. Tak więc, zrobiliśmy listę 5 zdrowych barów odżywczych, aby Twoja decyzja była nieco łatwiejsza.
Batony z chia
Przez wieki Aztekowie używali nasion chia jako źródła siły i energii. Batony Chia są wypełnione tym potężnym składnikiem, który zawiera więcej omega-3 niż łosoś, więcej błonnika niż płatki owsiane, a także białko, wapń i przeciwutleniacze.
Batony z granolą
Granola może obniżać poziom cholesterolu, regulować trawienie, pomagać w próbach odchudzania, wśród innych korzyści zdrowotnych. Popularne batoniki granola są łatwe w przygotowaniu i często zawierają orzechy, owoce lub czekoladę. Są doskonałym źródłem białka i błonnika, a batony granola można znaleźć w wielu różnych smakach i teksturach.
Batony owocowe i orzechowe
Batoniki owocowe i orzechowe są w większości przypadków zdrową opcją żywieniową. Suszone owoce i orzechy dostarczają kluczowych składników odżywczych, których potrzebujesz dla dobrego zdrowia, ale uważaj na inne składniki często dodawane do tych batonów, szczególnie na białą czekoladę. Większość batonów owocowych i orzechowych zawiera spore ilości błonnika i może być doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych, a także witaminy E.
Batony proteinowe
Diety wysokobiałkowe i niskowęglowodanowe są jednym z najgorętszych trendów, ponieważ wielu dietetyków wierzy, że jedzenie batonów proteinowych może pomóc w szybkiej utracie wagi. Białko jest wykorzystywane przez organizm do budowy i naprawy tkanek, jak również do produkcji enzymów, hormonów i innych substancji chemicznych w organizmie. Ponadto, białko jest ważnym budulcem kości, mięśni, chrząstek, skóry i krwi.
Batoniki z jogurtem greckim
Dlaczego jogurt grecki jest ostatnio tak popularny? Z dobrego powodu. Zwykły grecki jogurt ma dwa razy więcej białka, połowę węglowodanów i połowę sodu niż zwykły jogurt. Tak więc, nic dziwnego, że greckie bary jogurtowe stały się nowym low-carb ulubieńcem wszystkich, z średnio tylko 5 gramów węglowodanów na porcję. Zwykły, regularny jogurt może mieć podwójną, czasami potrójną, liczbę węglowodanów.