Ziele podagry jest znane w Rosji od czasów starożytnych. To zioło jest skarbnicą pożytecznych substancji i ma wiele właściwości leczniczych. A przepisy są tak proste w przygotowaniu i zajmują tak mało czasu, że wartość ich wpływu na organizm ludzki przewyższa włożony wysiłek.
Jego dobroczynne właściwości są szczególnie wskazane dla osób z problemami sercowymi, schorzeniami kręgosłupa i stawów oraz problemami żołądkowo-jelitowymi.
Co to za roślina i jak ją rozpoznać?
Bylica jest rośliną parasolowatą, która dorasta do 1m. Łodyga jest prosta, rurkowata. Liście są trójdzielne, przypominające kozie kopytka, jedna z nazw traw, z wierzchu gładkie, wewnątrz pokryte puchem.
Dolne liście są większe, górne małe, z krótkimi, cienkimi ogonkami. Małe białe kwiaty tworzą "parasolki". Kwitną od początku czerwca do lipca, wytwarzając brązowawe, spłaszczone, podłużne nasiona o wielkości do 3 mm.
Gdzie uprawiać
Bylica pospolita rośnie w całej płaskiej części Federacji Rosyjskiej, w lasach mieszanych, sosnowych i brzozowych, na poboczach dróg i na działkach ogrodowych. Szeroko rozpowszechniony w południowej Syberii, Azji Środkowej, Zakaukaziu i Europie Wschodniej.
Skład i składniki chemiczne
Pierwsze wiosenne pędy podagry mogą zaspokoić łagodny głód dorosłego człowieka, jednocześnie uzupełniając bilans witamin i składników odżywczych utraconych w czasie zimy.
Wartość odżywcza na 100 gramów
Nazwa
Zawartość, gr
Białko
1.6
Węglowodany
2.3
Fibre
1.4
Roślina zawiera również:
sole mineralne;
olejki eteryczne;
kwas askorbinowy (witamina C);
kwas jabłkowy;
kwas cytrynowy;
bioflawanoidy;
kumaryny;
cholina;
karoten;
żywice.
Składniki mineralne to związki manganu, magnezu, wapnia, potasu, miedzi, żelaza, boru.
Goutdrops użyteczne właściwości
Ponieważ bylica ma bogaty skład chemiczny, posiada wiele pożytecznych właściwości i jest stosowana w medycynie ludowej jako środek przeciwzapalny, przeciwbólowy i przeciwgrzybiczy.
Niektórzy zielarze uważają, że przyjmowanie świeżych ziół wraz z pożywieniem może pomóc układowi odpornościowemu w zapobieganiu nowotworom.
Ze względu na swój skład, zioło to ma następujący wpływ na organizm człowieka
łagodzi bóle głowy, wzmacnia nocny sen;
leczy niektóre choroby skóry;
Rozpuszcza kamienie nerkowe i pęcherza moczowego na piasek, który jest wydalany naturalnie;
oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne;
normalizuje pracę przewodu pokarmowego;
Zmniejsza łaknienie alkoholu;
usuwa toksyny i produkty odpadowe;
Zmniejsza bóle stawów i mięśni;
wspomaga odchudzanie;
łagodzi kaszel;
zmniejsza procesy zapalne;
Wzmacnia męską potencję;
działa jako profilaktyka chorób kobiecych;
normalizuje cykl menstruacyjny;
Zwalcza infekcje grzybicze.
Ważne: silne działanie antybakteryjne jest stosowane w leczeniu odleżyn, oparzeń, ran i drobnych zadrapań.
Zielarze nie kwestionują leczniczych właściwości bylicy. Może być stosowany jako środek spożywczy, w naparach i odwarach, jako okłady zewnętrzne przez kobiety, mężczyzn i dzieci.
Dobrą rzeczą w tym ziole jest to, że nie powoduje alergii i nie ma negatywnych skutków ubocznych. Jedynym przeciwwskazaniem może być tylko indywidualna nietolerancja.
Ważne: Przed użyciem produktów z podagry pospolitej należy nałożyć kroplę lub dwie na delikatny obszar skóry! Sprawdzenie własnej reakcji nikomu nie zaszkodzi!
Korzyści dla kobiet
Kobiety i dziewczęta, które chcą schudnąć powinny zwrócić uwagę na właściwości zioła, takie jak zdolność do rozbijania podskórnych złogów tłuszczu i wpływ na metabolizm w organizmie.
Roślina ta jest prawie bezkaloryczna i może być spożywana w postaci świeżych sałatek, dodatków do pierwszych dań i mieszanych dań towarzyszących. Jeśli zastosujesz tę dietę z domowymi sposobami na podagrę, Twoja skóra poprawi swoją elastyczność i jędrność.
Skóra zyska jedwabisty i zdrowy wygląd, jeśli wcześniej była w stanie zapalnym, charakteryzowała się suchością lub przeciwnie - nadmiernym przetłuszczaniem się.
Ważne: W okresie ciąży i laktacji stosowanie tego wyjątkowego zioła nie jest zabronione!
Według zielarzy, podagrycznik jest nawet wskazany dla kobiet w ciąży i matek karmiących, ponieważ może zwiększyć ilość mleka i poprawić jego jakość. Lekarze mają jednak inne zdanie na ten temat.
Dla szybszego powrotu do zdrowia po ciąży i porodzie oraz dla pobudzenia produkcji mleka w okresie laktacji zaleca się przygotowanie odwaru wzmacniającego.
Przepis nr 1
Do pojemnika (można włożyć do słoika) wsypać 1 łyżeczkę nasion podagrycznika i 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego.
Nasiona zalać 0,5 litra wrzącej wody.
Naturalnie fajne.
Odwar przecedzić i pić w wygodnych porcjach w ciągu dnia.
Przygotować i pić w ciągu dnia świeży odwar, najlepiej w ciągu 1 miesiąca.
Przepis 2
Dziewczyny z nieregularnym cyklem miesiączkowym mogą wypróbować poniższy przepis:
Jedną garść suszonych nasion zalać ciepłą wodą, aż będą całkowicie przykryte.
Mieszankę należy zaparzać przez 8-10 godzin.
Zmiksować masę za pomocą blendera.
Powstałą w ten sposób owsiankę spożywać 30 minut przed śniadaniem.
Trzymaj się tego przepisu przez co najmniej 7 dni.
Nagietek dla mężczyzn
Mężczyźni, których praca związana jest z aktywnością fizyczną powinni wzmacniać układ odpornościowy, witaminizować organizm i uzupełniać go mikroelementami, przywracając zużytą energię.
Dotyczy to również sportu i seksu. Spożywanie różnych części zioła jest odpowiednim źródłem energii i wigoru.
W medycynie ludowej bylica jest uważana za silny środek na uzależnienie od alkoholu. Zaleca się żucie 4-5 nasion dziennie, aby zahamować łaknienie.
I jeszcze jeden przyjemny i użyteczny właściwości rośliny dla mężczyzn: wzmocnienie potencji i czas trwania stosunku seksualnego.
Przepis #3.
Aby przygotować takie remedium, należy:
Na patelni roztopić odrobinę roztopionego masła.
Podsmażyć na nim pół filiżanki nasion podagrycznika.
Fajnie.
Rozdrabniaj w wygodny sposób.
Powstałą masę wymieszać z taką samą ilością mąki z nasion daktyli.
Stosować bezpośrednio przed stosunkiem (ok. pół godziny), dodając w razie potrzeby 1 łyżkę miodu lub mleka.
Korzystne dla dzieci
Ze względu na zawartość żelaza w tej roślinie, dzieci mogą jeść zielone pędy już od 2 roku życia. Dotyczy to w szczególności dzieci z anemią.
Jeśli dziecko nie lubi smaku świeżych ziół, można je poddać fermentacji jak kapustę. Dodawanie ziół do potraw poprawi pracę przewodu pokarmowego, pomoże unormować stolce, pozbyć się biegunki lub zaparć.
ziołowe środki lecznicze i przepisy
Napar przeciwgruczołowy
Ogólny środek tonizujący, witaminowy, przeciwzapalny i oczyszczający. Przygotowany z dowolnej części rośliny.
Przygotowanie:
3 łyżki świeżych lub suszonych rozdrobnionych ziół zalać 500 ml wrzącej wody.
Infuzować produkt przez co najmniej 2 godziny.
Napój przecedzić przez kilka warstw gazy.
Zaleca się stosowanie naparu w kursach. Spożywać po pół szklanki 3-4 razy dziennie przed posiłkami przez tydzień. Egzema, skurcze nerek, dyskomfort pęcherza moczowego, reumatyzm, podagra są złagodzone lub całkowicie wyleczone.
Nalewka
Zaleca się stosowanie wódki wysokiej jakości. 500 ml jest wystarczające.
Można użyć odpowiednio rozcieńczonego alkoholu medycznego.
Zmielić łodygi i liście podagrycznika.
Do słoika (1 litr) wsypać 5 łyżek surowców.
Zalać mieszankę wódką.
Umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu na miesiąc. Raz w tygodniu wstrząsnąć słoikiem.
Nalewkę przecedzić.
Jako tonik można przyjmować 20-25 kropli przed posiłkami lub dodać podobną ilość do zwykłej herbaty 3 razy dziennie. Nalewkę alkoholową stosuje się zewnętrznie do nacierania obolałych stawów, lędźwi i podagry. Terapię prowadzi się przez 1 miesiąc.
Proszek kwiatowy
Dla skuteczniejszego leczenia owrzodzeń troficznych i ran zastarzałych należy stosować proszek z suszonych kwiatów podagrycznika, zbierając je z jego "koszyczków". Ten środek jest rzadko stosowany. Powinien być przechowywany w szklanym słoiku lub szczelnie zamkniętych torebkach papierowych.
Herbata
Herbatę z podagrycznika najlepiej pić wiosną i jesienią, jako środek zapobiegający przeziębieniom i źródło witamin.
Zaparzyć 1 filiżankę rozdrobnionego surowca z taką samą ilością parującej wrzącej wody i naparzać przez co najmniej 2-3 godziny. Szczep. Miód dodaje się do smaku. Przyjmować na pół godziny przed posiłkiem.
Przepisy kulinarne
Sałatka z rozchodników
Młode zielone listki drobno posiekać i wymieszać z posiekanymi ugotowanymi jajkami. Doprawić solą i majonezem.
Zupa z bzu ogrodowego
Z 9 szyjek kurczaka przygotować 4l bulionu. Dodajemy ziemniaki, a następnie pokrojoną marchewkę. Liście pokrzywy i podagrycznika wkładamy na 5 minut przed przygotowaniem warzyw. Przybrać kwaśną śmietaną.
Kawior z podagry
Opłukaną i osuszoną podagrycznik (500 g) posiekać, posolić (2 łyżki) i włożyć szczelnie do czystej, suchej miski. Stosować jako przyprawę do pierwszych dań. Dodawać do gulaszu i pieczeni.
Nadzienie do placków
1 kg świeżych fusów zalać na 3-4 minuty wrzątkiem. Zmiel to. Wymieszać z 3 filiżankami ugotowanego ryżu i 3 ugotowanymi jajkami. Doprawić solą do smaku.
Faszerowana zapiekanka z czarnego bzu
Krótko zagotować posiekaną bylicę i wymieszać z olejem roślinnym. Blachę do pieczenia posypać bułką tartą i równomiernie rozłożyć masę. Na wierzchu posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut.
Gulasz z podagry
Średniej wielkości kawałki mięsa obtoczymy w mące i usmażymy na dużym ogniu z drobno pokrojoną cebulą. Dodać gorącą wodę i dusić przez 1 godzinę. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną podagrycznik. Dusić przez około godzinę. Przed 7-10 minutami duszenia dodajemy posiekany szczaw, sól i przyprawy.
Wideo na temat
Gout to niesamowite zioło! Ze względu na swoje walory lecznicze, może być dobry dla zdrowia, urody oraz jako zdrowe i smaczne pożywienie. I jakie to proste zioło!